Kevin van der Werf: ‘Er zijn gewoon te weinig sinaasappels beschikbaar’

Er heerst momenteel een schaarste aan sinaasappels in Suriname. Hierdoor ligt de prijs voor een sinaasappel nu op SRD 5 per stuk. Volgens Kevin van der Werf, eigenaar van Goliath N.V., is er veel vraag naar sinaasappels, maar zijn er te weinig sinaasappels beschikbaar.

Goliath N.V. is gevestigd in het Tibiti-gebied en voorziet de Surinaamse markt van de zoete pera-sinaasappel. Het bedrijf heeft zijn eerste 12.000 bomen in 2014 geplant en kwam in 2016 met de eerste oogst. Momenteel zijn er 25.000 pera-sinaasappelbomen en wordt er gestreefd om 600.000 bomen te planten. Vanaf dit jaar wil Van der Werf de sinaasappels ook gaan exporteren naar het buitenland.

Volgens Van der Werf is de schaarste niet het gevolg van het gebruik van verkeerde pesticiden, zoals glyfosaat. Pesticiden worden niet of zo min mogelijk gebruikt. Door het gebruik van pesticiden neemt de kwaliteit van de sinaasappels af en worden de bomen aangetast. Ook komen sinaasappels die een grote hoeveelheid pesticiden bevatten niet door de keuring.

Het doel van Van der Werf is om citrusvruchten tegen een lage prijs op de markt te brengen. Hij hoopt dat de prijs voor de sinaasappel snel weer gaat dalen als er weer meer geoogst wordt. De volgende grote oogst van Goliath N.V. zal vanaf augustus plaatsvinden.

-door Nadine Kip-

 

More
articles