Ex-directeur SZF: ‘Regering met rug tegen de muur’

Stephen Comvalius, ex-directeur van het Staatsziekenfonds (SZF), geeft aan dat de regering met haar rug tegen de muur staat in de kwestie van de ziekenhuizen en de verzekeringsmaatschappijen, want premieverhoging voor de allerarmsten is op dit moment niet aan de orde om politieke redenen. De ziekenhuizen en radiologische klinieken melden in een verklaring dat verzekerden van Self Reliance, Assuria en Parsasco, voortaan moeten bijbetalen voor alle radiologische onderzoeken. De instellingen zeggen niet langer de dienstverlening te kunnen aanbieden op basis van tarieven die sinds 2012 gelden. Het besluit is genomen door de koersontwikkeling. De regering heeft volgens Comvalius tot nu toe geen oor gehad voor de noodkreet, dat de medische dienstverlening in de gevarenzone verkeert en herinneringen worden keer op keer genegeerd.

“De verzekeringsmaatschappijen houden het been stijf voor hulpgeroep van de zorginstellingen, terwijl ze zelf, na de laatste devaluatie, hun premies daarop hebben aangepast. Aan de voorzieningen voor verzekerden is nauwelijks iets verbeterd. Wat de zorginstellingen nu hebben gedaan, is een noodgreep in een poging te proberen te overleven”, aldus de ex-directeur.

Hij heeft meerdere malen aangegeven, dat hij een plan klaar heeft liggen voor de gezondheidssector en een model crisisplan is ook gepresenteerd aan DNA-voorzitter en de minister van Volksgezondheid. Echter is hiervan niets terechtgekomen. Het beleid van de regering is volgens hem een voedingsbodem voor stakingen, want de regering is debet aan dit slechte beleid.

Comvalius merkt op dat intussen het onderhouden en betalen van de gezondheidszorg in ernstig vaarwater terechtkomt en dat de beschikbare overheidsfinanciën dagelijks schaarser worden, met als gevolg dat de sociale wetten waarmee de overheid mooie sier heeft gemaakt in het begin, steeds moelijker in stand te houden zijn. “Met de wijze van besteding van de government take in de brandstofsector en andere belastingmaatregelen, denkt de regering sociale rust af te kopen bij de vakbonden. De prijs die betaald wordt ter voorkoming van sociaal-maatschappelijke onrust gaat zitten in gigantische personele lasten voor hen die op de staatsloonlijst staan”, zegt Comvalius.

Uitgaande van de duizelingwekkende bedragen die genoemd worden voor koopkrachtversterking aan landsdienaren en de looncomponent rond het herwaarderingsproces van leerkrachten, merkt hij op dat de medische dienstverlening dichterbij het punt van een onoverbrugbare crisis komt. Prat gaan op een meerderheid in het parlement om zelfbehoud, zal volgens hem op den duur geen indruk meer maken. Comvalius zegt dat de meerderheid er goed aan doet om de oogkleppen nu af te doen, terwijl patiënten klem komen te zitten door extra betaling aan de zorgverleners. Voor de zieke mens staat centraal hoe hij zo goed en snel mogelijk geholpen kan worden zonder extra hoofdpijn van bijkomende kosten. “Die hoofdpijn zal door de recente ontwikkeling erger worden”, zegt Comvalius. Het crisisplan van Comvalius kan bekeken worden op YouTube: https://youtu.be/dU3Xi28Mm78

door Johannes Damodar Patak

More
articles