‘Regering houdt volk worst voor, die zij nooit zal krijgen’

NPS-volksvertegenwoordiger Patricia Etnel, zegt dat bij het bespreken van de conceptwet Spaar- en Stabilisatiefonds, er eerst gekeken moet worden naar de toegevoegde waarde daarvan voor de gemeenschap. Volgens haar is de toegevoegde waarde van deze wet negatief 1 procent. Ze is van mening dat Suriname nu niet in staat is te sparen, aangezien alle inkomsten van het land gebruikt worden om schulden/leningen af te lossen. De regering moet volgens Etnel niet alleen buitenlandse leningen aflossen, maar ook tal van binnenlandse schulden die sinds 2013 zijn gemaakt, dienen nog ingelopen te worden. “Als je het moeilijk hebt, gebruik je elke cent die je hebt om te overleven. Pas als je het goed hebt, kan je sparen”, benadrukt de NPS’er. Ze is van mening dat Suriname in staat zal zijn om te sparen als er genoeg reserves zijn, iets wat het land momenteel niet heeft. Etnel zegt dat bij aantreden van Bouterse 1 er nimmer is gedacht aan sparen. Deze conceptwet kon in de periode 2011-2013 al in De Nationale Assemblee (DNA) gebracht worden, maar volgens Etnel was de regering bezig het geld van het land op te eten.

Ze vindt het belangrijk dat het Herstel- en Stabilisatieplan, dat in 2016 goedgekeurd werd door DNA, niet uit het oog verloren wordt.

Bedoeling van het plan was dat er in de periode van 2016-2018 gestreefd zou worden naar herstel en stabilisatie in Suriname. Echter bleef volgens Etnel de uiteenzetting van het plan uit, verder is er nergens sprake geweest van herstel, daarom vindt ze dat dit plan een toegevoegde waarde heeft van nul procent. “Nu komt de regering met het Spaar- en Stabilisatiefonds. Dit is weer de zoveelste papieren tijger van de regering. Ze belooft het volk iets, wat zij niet zal kunnen nakomen. Wederom houdt deze regering het volk een worst voor, die zij nooit zal krijgen”, aldus Etnel. Aangezien de regering zoveel schulden heeft af te lossen en er maar geen productie op gang komt, vraag de NPS’er zich af waar de regering het geld vandaan zal halen om te sparen. Ze vindt dat de regering moet ophouden het volk leugens voor te houden en openlijk moet zeggen waar we als land de komende tijden voor komen te staan. Etnel is van mening dat de vooruitzichten voor de komende periode alles behalve positief zijn op zowel nationaal als internationaal gebied, vooral omdat het wanbeleid van deze regering erin geresulteerd heeft dat de economische diplomatie van ons land gebaseerd is op bedelen. Nu ons land in een economisch dal zit, vindt Etnel dat er toch gewerkt moet worden om geld aan de kant te zetten. Gezien er reserves nodig zijn om te sparen en we die nu niet meer hebben, wil de parlementariër graag weten wat er met onze reserves zijn gebeurd. Ook vindt ze dat er gebruik moet worden gemaakt van de Anti-corruptiewet om de gestolen gelden terug te halen. “Die gelden kunnen gestopt worden in het Spaar- en Stabilisatiefonds”, zegt de NPS’er. Etnel zegt dat er alvast het gestolen geld, SRD 120 miljoen, van de Naschoolse Opvang teruggehaald moet worden. “Dan hebben we alvast iets voor dit fonds”, aldus Etnel.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles