‘Redenering gelijkheidsbeginsel incorrect’

Ambtenaren mogen vanaf nu tot eind augustus maandelijks een nettosalarisverhoging van SRD 375 verwachten op hun rekening. Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), gaf in deze aan dat het gaat om het gelijkheidsbeginsel met de herwaardering van de leerkrachten. Volgens Robby Naarendorp, bestuurslid van C-47, is deze redenering niet correct.

Naarendorp is van mening dat hetgeen de ambtenaren ontvangen hebben, niet te vergelijken is met dat van de leerkrachten van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). “De BvL en de ALS hebben als eerst een verhoging van SRD 375 gehad, terwijl de ambtenaren pas in april een verhoging ontvangen”, zegt Naarendorp. Hij geeft ook aan dat de leerkrachten vanaf januari de verhoging van SRD 500 zullen krijgen, omdat die geïncorporeerd is in hun salaris, daarentegen is de CLO er niet van verzekerd dat de verhoging in hun salaris opgenomen zal worden.

“Zolang de verhoging niet geïncorporeerd is, is er geen doorwerking mogelijk”, geeft Naarendorp aan. Hij benadrukt ook dat de CLO de verhoging vanaf april krijgt, maar in juli niet, terwijl de leerkrachten de verhoging elke maand krijgen. Op basis van deze aspecten, zegt Naarendorp dat men niet kan spreken van een gelijkheidsbeginsel met de herwaardering van de leerkrachten. Volgens Naarendorp kunnen we stellen dat de overheid de verhoging heeft doorgevoerd om de ambtenaren rustig te houden, daarnaast zegt hij dat de ambtenaren er ook recht op hebben. “De ambtenaren zijn 5-8 jaren achtergehouden, doordat de CLO niet bezig was het algemeen belang van de ambtenaren te behartigen”, zegt Naarendorp. Volgens hem is de verhoging een inhaalslag van de CLO.

Op de vraag als de overheid een loonsverhoging van 111 procent zal honoreren, zegt Naarendorp dat hij niet goed daarop kan ingaan, omdat de CLO nu aangeeft geen verhoging van 111 procent te hebben gevraagd, terwijl zij eerder niet daarop zijn ingegaan. Volgens Naarendorp moet er te allen tijde de juiste informatie verstrekt worden aan de bevolking.

door Priscilla Kia

 

More
articles