Prijsopbouw brandstof zonder cijfers gepresenteerd

De minister van Handel, Industrie en Toerisme, Ferdinand Welzijn, heeft gis-teren een spoedonderhoud met betrekking tot de steeds toenemende discussies over de vaststelling van de brandstofprijs gehouden. Tijdens deze meeting gaf een specialist aan hoe de prijsopbouw van brandstof tot stand komt. Opmerkelijk is dat de media alleen heeft gezien hoe de pompprijs tot stand komt, maar de cijfers waren niet be-schikbaar.

De prijs bestaat uit vier componenten, waarvan de eerste de CIF-prijs is, dat is de inkoopprijs+ vracht en verzekering. De inkoopprijs is de prijs die bij de raffinaderij geldt op het moment dat de oliemaatschappij de olie aanschaft. De tweede component is de bedrijfsmarge, vastgesteld op US-dollar 0,12 ½ cent voor diesel en gasoline zonder additieven en voor gasoline met additieven US-dollar 0,13 per liter. De derde component zijn de provisiekosten van de Centrale bank die alleen gelden bij importolie, welke 0,5% van de CIF-waarde is. De laatste component is de government take, die voor diesel SRD 0,70 is, voor unleaded SRD 1,30 en super unleaded SRD 1,40. Al deze componenten worden bij elkaar opgeteld en zo komt de pompprijs tot stand.

De regering heeft enkele weken geleden besloten om de government take, zoals die gold in 2005, te herintroduceren vanwege de stijgende koers van de Amerikaanse dollar. De overheid moest hierdoor steeds meer aan government take inleveren. “Nu de koers ongeveer stabiel is, zal dit niet meer plaatsvinden”, zei de minister.

De brandstofprijs voor de consument aan de pomp zou vanaf toen steeds aangepast worden (verlaagd of verhoogd) bij een daling of stijging van de koers of de wereldmarktprijs. Welzijn gaf aan dat de overheid dus geen invloed meer zal hebben op de pompprijs. “Het zijn de oliemaatschappijen die in een factuur aantonen wat de prijs bij de pomp moet zijn. De overheid is slechts verantwoordelijk voor het controleren en verifiëren van de prijs”, zei de minister. Dat de brandstofprijs zonder enige bekendmaking is verhoogd, is volgens de minister om de chaotische situatie die ontstaat na een verhoging te voorkomen. Het is namelijk zo dat burgers, wanneer zij horen dat de brandstofprijs omhoog zal gaan, massaal trekken naar de pompstations waardoor er onveilige situatiesgecreëerd worden. Volgens de minister was de bekendmaking slechts om veiligheidsoverwegingen aangehouden.

door Priscilla Kia

 

More
articles