Hindori: ‘Situatie ziekenhuizen wordt elke maand beroerder’

De situatie van de ziekenhuizen wordt volgens Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), tevens algemeen directeur van het Sint Vintcentius Ziekenhuis (SVZ), elke maand beroerder. “De prijsstijgingen vliegen ons om de oren. Leveranciers dringen aan op hun gelden, sommigen dreigen met juridische stappen tegen de ziekenhuizen. Schaarste aan medische materialen in de ziekenhuizen neemt hierdoor toe”, aldus Hindori. Hij geeft aan dat ook deze maand de ziekenhuisdirecteuren zich bijzonder moeten inspannen om de salarissen van het personeel uit te betalen. Sommige ziekenhuizen moeten, behalve de salarissen, deze maand ook de kledingtoelage uitkeren, anderen moeten een prestatietoelage uitbetalen. Het Staatszieken-fonds (SZF) heeft intussen de gelden overgemaakt naar de Finabank N.V.. Dit bevestigt Hindori.

Hij geeft aan dat er constant overleg wordt gepleegd met de banken om de salarissen van het personeel vandaag nog uit te betalen.

Hij zegt dat deze maand de ziekenhuizen eindelijk ook een eerste aflossing ontvangen hebben van de openstaande schuld van Self Reliance aan de ziekenhuizen vanwege dienstverlening aan de voormalig BZSR-verzekerden. Hindori merkt op dat deze kwestie een slepende zaak is geworden, omdat Self Reliance verwijst naar het uitblijven van stortingen van achterstallige premiegelden door de staat. Hij hoopt dat de achtestallige betalingen spoedig zijn ingelopen, omdat de ziekenhuizen de zorg aan de BZSR-patiënten reeds lang geleden heeft voorgeschoten, maar hiervoor niet uitbetaald zijn geworden.

De NZR is in overleg getreden met het ministerie van Volksgezondheid om te praten over structurele oplossingen voor de penibele situatie van de ziekenhuizen. Hindori verklaart dat er is gesproken over de noodzaak van schuldsanering en financiële injecties voor de ziekenhuizen, maar verder dan deze gedachtewisseling is het tot nog toe niet gekomen. “De ziekenhuizen weten dus niet wat de concrete aanpak vanuit de regering zal zijn”, aldus Hindori. Ook de vakbonden van de ziekenhuizen roeren zich. De loonaanpassingen voor onderwijzers en de looneisen vanuit de ambtenarij, worden volgens hem met argusogen gevolgd. De SVZ-directeur heeft vernomen dat de ziekenhuisbonden een collectieve aanpassing van de lonen van het ziekenhuispersoneel zullen eisen. Hoewel hij de aanpassing van de lonen onder deze moeilijke omstandigheden in het land wel gerechtvaardigd vindt, weet Hindori niet van waar de ziekenhuisdirecties de financiële middelen vandaan zullen halen om hieraan te voldoen. Hij benadrukt dat aanpassing van de ziekenhuistarieven thans onvermijdelijk is. Zonder verruiming van inkomsten zal de zorg in de ziekenhuizen volgens hem zienderogen achteruit gaan. Daarom kijkt de NZR reikhalzend uit naar maatregelen vanuit de overheid om de ziekenhuizen er weer bovenop te krijgen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles