‘Regering heeft niet duurzaam geïnvesteerd’

Standard & Poor’s heeft Suriname wederom gedegradeerd, van B+ naar B. Vorig jaar was Suriname al gedaald van BB- naar B+. Asiskumar Gajadien, VHP-parlementariër, zegt dat dit allemaal te wijten is aan het feit dat de regering in de afgelopen periode niet duurzaam heeft  geïnvesteerd. Volgens hem heeft de regering alleen in de consumptieve sfeer geïnvesteerd en niet voor productie doeleinden.

De degradatie heeft alles te maken met de verslechterende economie van het land en zijn schuldenlast, zegt de kredietbeoordelaar in het dinsdag vrijgegeven rapport. De vooruitzichten blijven ook nog negatief. “ In de afgelopen periode hebben corruptie en verspilling hoogtij gevierd.

Wij verdienen minder dan er wordt uitgegeven, waardoor de tekorten op de lopende rekening blijven”, zegt Gajadien. “De domestische investering loopt  nu al terug. De negatieve beoordeling van de kredietwaardigheid zal zeker gevolgen hebben voor het investeringsklimaat van het land, omdat de rentes hoger zullen zijn. Bovendien is er geen geloof in de Surinaamse economie, omdat er geen stabiliteit is“, zegt Gajadien.

Hij zegt dat er veel gedaan kan worden om de inkomsten van het land te verhogen. De productiesector moet volgens hem meer gestimuleerd worden. Hij noemt hierbij de dienstensector waarin Suriname een rol kan vervullen, professionele landbouw en natuurbehoud, doelend op toerisme en de natuurproducten die Suriname kan produceren.

In de afgelopen periode is er volgens Gajadien zeker 1 miljard terug te halen uit corrupte praktijken. “Het verspillend beleid en de corrupte ministers zorgen er allemaal voor dat er meer wordt uitgegeven dan dat er verdiend wordt”, zegt Gajadien. Volgens de parlementariër zal het land volledig in armoede gedompeld worden als het beleid van de regering voortgezet wordt. Hij stelt dat we pas uit deze situatie kunnen komen wanneer er vertrouwen is in het bestuur. “De regering kan noch het Meerjaren Ontwikkelings Plan presenteren, noch een crisisbeheersingsplan hoe uit de crisis te geraken. Er is geen vertrouwen in dit bestuur en zolang deze regering onder Bouterse het land bestuurt, komt er geen verbetering in de economie van het land”, aldus Gajadien.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles