Jim Rasam: ‘Suriname heeft islamitisch bankieren nodig’

Drs. Jim Rasam, project director van Trustbank Amanah, is er sterk van overtuigd dat islamitisch bankieren ons land uit de financiële crisis kan halen. Hij voorspelt dat Suriname in 2030 een welvarend land zal zijn, door met elkaar samen te werken. Dit zei hij gisteren tijdens een bijeenkomst van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in het auditorium van Self Reliance. Rasam gaf aan dat er expertise uit het buitenland gehaald zal moeten worden om ons land op hetzelfde niveau te krijgen als Costa Rica of Dubai, landen die volgens hem hebben geïnvesteerd in het scholen van hun mensen.

Rasam zegt dat een nationaal plan gericht naar 2030, belangrijk is.

In dit plan moet zijn opgenomen: hoogwaardige gezondheidszorg, goed onderwijs, concurrerende economie, samenhangende samenleving en bewaard gebleven identiteit, duurzame omgeving en infrastructuur en een veilige samenleving en eerlijke rechterlijke macht. De eerste vier punten zijn volgens Rasam belangrijk, omdat die de basis  vormen en ervoor zullen zorgen dat mensen niet gaan stemmen op mensen die stoer doen, maar op mensen met een bepaalde visie voor ons land. Nadat Rasam zijn presentatie had gehouden volgde een paneldiscussie.

“De eerste islamitische bank in de regio, die in Suriname gevestigd zal zijn, zal strikt volgens de regels van de Koran bankzaken doen”, benadrukte Rasam. Er zal geen rente worden gevraagd, want rente is volgens de islam verboden. Er zal ook geen geld gestopt worden in sectoren die niet halal geoorloofd zijn, dit zijn zaken als bijvoorbeeld wapens, alcohol, tabak en casino’s. De bank gaat zich vooral richten op kleine en middelgrote bedrijven. De diensten aan de ondernemers, ongeacht hun grootte, bestaan naast het verstrekken van kredieten ook uit zakelijke adviezen. Rasam gaf aan dat islamitisch bankieren een aanzet zal geven om onze economie aan te sluiten op de wereldeconomie, met als gevolg dat ons land de brug zal zijn tussen het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.  Rasam zei dat hoewel Suriname al twintig jaar lid is van de Organisation of Islamic Cooperation (OIC), er niet genoeg gehaald is uit die relatie, terwijl er veel meer mogelijkheden zijn.

Islamitisch financieren heeft als doel de bescherming van sociaal zwakkeren door gelijkwaardige ontwikkeling van de maatschappij. Winst van de financiële instellingen moet gematigd of miniem zijn. Zoals een bank op Wallstreet vertelt over de winsten voor hun aandeelhouders, zo vertelt een islamitische bank over de mensen die ze uit armoede helpt en de sociaal-economische ontwikkelingen die ze brengt voor de maatschappij. Rasam gaf aan dat islamitisch bankieren niet gezien moet worden als een concurrent van normale banken, maar als een toevoeging. Hij verwees naar de verschillende internationale financiële instellingen, zoals de Wereldbank en IMF die de komst van islamitisch financieren verwelkomen. Suriname, Guyana en Trinidad hebben samen meer dan 300.000 moslims. Dit maakt het voor de islamitische financiële sector van de ummah (islamitische wereldgemeenschap), waar de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) haar geld van krijgt, aantrekkelijk om in de regio te investeren.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles