‘Corruptie binnen de leiding een groot probleem’

Een van de grootste problemen van de huidige regering is corruptie. Hierop is meerdere malen kritiek geleverd vanuit verschillende lagen van de samenleving. Sommigen voeren aan dat corruptie niet iets van nu is en dat de vorige regering, doelend op de Front-regering, ook corrupt was. Arnold Kruisland, oud-diplomaat tevens politicus, zegt desgevraagd: “Corruptie zal er altijd zijn. Er zal altijd een ambtenaar zijn die corrupt is, maar corruptie binnen de leiding is een groot probleem en dat is waarvoor de regering moet waken.”

Kruisland geeft aan dat hij met de leiding bedoeld, de president, de vicepresident, de ministers, de adviseurs en de directeuren. Kruisland blikt terug naar het jaar 1980, toen het Bijzonder Gerechtshof werd ingesteld, alleen om aan te tonen dat de regering Arron corrupt was. Kruisland: “Feiten die niet strafbaar waren bij wet, werden strafbaar en vervolgbaar gemaakt door dit hof om vertegenwoordigers van de NPS in de gevangenis te krijgen.” Hij zegt dat er uiteindelijk niets strafbaars werd gevonden en dat Henck Arron na ongeveer negen maanden gevangen gezeten te hebben, werd vrijgelaten.

Volgens Kruisland is niet alleen deze regering, maar elke regering waarin de NDP zitting had, corrupt geweest, terwijl dat niet het geval is bij de NPS. “De NPS heeft nooit geprobeerd corruptelingen te behouden, integendeel zijn ze allemaal veroordeeld of ontslagen, terwijl de NDP corruptelingen juist bevordert”, zegt Kruisland. Als voorbeeld noemt hij Siegfried Gilds, ex-minister van Justitie en Politie, die veroordeeld is geworden wegens corruptie. Voorts haalt hij Ivan Graanoogst en Errol Alibux aan, die beiden medeplichtig zijn aan corruptie, maar nu raadsadviseurs zijn bij het Kabinet van de president. “Ik daag iedereen uit om aan te tonen dat de NPS-regering corruptie binnen de leiding op welke wijze dan ook heeft ondersteund”, aldus Kruisland.

Volgens de politicus is er een groot verschil tussen deze regering en de Front-regering. “Elke keer als de NDP aan de macht is, wordt het land vernietigd, terwijl de NPS altijd ontwikkeling heeft gebracht”, benadrukt Kruisland.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles