AANHOUDEND TERGEN VAN EEN VOLK

De Regering Bouterse II heeft de afgelopen nacht en vandaag in de vroege ochtend, laten merken totaal maling te hebben aan de onvrede en het de afgelopen weken getoonde misnoegen dat bij het volk leeft over haar gevoerde beleid door op zeer provocerende wijze de prijzen voor gasoline wederom op te schroeven. De afgelopen weken is men op verchillende momenten de straat opgegaan om te protesteren tegen de fors verhoogde brandstofprijzen en er werd geëist dat deze werden teruggedraaid. De straatacties die werden geleid door de onderwijsbonden Bond van Leraren en Alliantie van Leerkrachten in Suriname, ALS, en gesteund door onder meer de groep ‘Wij zijn Moe’ hadden als voornaamste doel de zwaar verhoogde brandstofprijzen teruggedraaid te krijgen. Vooral de vakbonden die zich in de strijd hebben geworpen, hadden als voornaamste eis dat deze verhogingen teruggedraaid moesten worden alvorens wederom met de overheid om de tafel te willen zitten om over betere arbeidsvoorwaarden voor de leden te willen praten. De overheid koos er echter voor om gesprekken aan te gaan met vakverenigingen die nog niet hadden besloten zich bij de actievoerende groepen aan te sluiten. De regering Bouterse II die in vreselijk woelig financieel vaarwater is beland, al heeft de minister van Financiën nog steeds de euvele moed om dat te ontkennen , heeft thans geen andere keus om door te gaan met het plukken van de samenleving en dat doet ze door steeds meer geld te vragen voor brandstoffen , hetgeen zeker tot verdere prijsverhogingen voor goederen en diensten zal leiden en het lijden van het Surinaamse volk ernstig zal verergeren. Dat men na de gehouden massademonstraties en de huidige gespannen toestand toch nog heeft besloten een verdere verhoging voor gasoline door te voeren, geeft de ernst van de financiële positie van staat aan. Hoefdraad kan ons de mooiste verhaaltjes komen voorhouden in de propagandaprogramma’s van de overheid, maar wij weten wel beter. Er wordt aanhoudend door economisten, andere wetenschappers en politici op gewezen dat we volledig op de verkeerde weg zijn beland en dat het financieel, economisch en monetair beleid van de regering Bouterse II bij volharding desastreuze gevolgen zal hebben, en toch wenst men niet te luisteren. Hoe lang denkt deze regering het volk, dat zo langzamerhand al straatarm is, nog verder uit te zuigen? Met de verhoging van 5 cent voor unleaded gasoline en V-Power bij de Shell, tart men de gehele samenleving op een zeer provocerende wijze en dat kan niet. De regering Bouterse II mag er dan ook op rekenen dat de volkswoede spoedig op haar zal afkomen.

***
De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, kan steeds trachten ons voor te houden dat het niet zo slecht gaat in Suriname en dat we op de goede weg zijn, maar dat verhaal wordt gelijk lek geprikt als we zien dat Standard & Poor’s, het gerenommeerde ratingbureau uit de Verenigde Staten van Amerika, onze kredietwaardigheid wederom heeft verlaagd. Standard & Poors vergunt ons thans geen betere rating dan B, en we degraderen dus van B+ naar B. Vorig jaar gingen we bij dit bureau ook al omlaag van BB- naar B+. Standard & Poor’s is tot deze bevinding gekomen wegens de alsmaar verslechterende economie en de hoge schuldenlast. De vooruitzichten zijn volgens Standard & Poor’s uiterst negatief. De obligatie-lening van 550 miljoen dollar die over een periode van tien jaar is uitgezet, is voor het bureau een onbeveiligde schuld. Standard & Poor’s is voorts van mening dat de kans groot is dat de komende twaalf maanden de kredietwaardigheid van ons land verder omlaag gaat. Volgens het bureau is de Surinaamse regering er niet in geslaagd haar inkomsten te verhogen en haar uitgaven te beperken. De Surinaamse regering zal dus gemakkelijk geconfronteerd worden met hoge fiscale tekorten en een verdere stijging van de overheidsschuld en rentekosten. De kredietbeoordelaar stelt dat het niet vreemd zal zijn als de verhoging van de inkomsten van staat uitblijven en dat er geen uitgaven beperkende maatregelen worden genomen. De zwakke externe liquiditeitspositie van de overheid zal maken dat er meer druk zal ontstaan op de wisselkoersen en de inflatie zal hierdoor verergeren. Naar de mening van Standard & Poor’s heeft zich een aanmerkelijke economische krimp het afgelopen jaar voorgedaan en dat heeft geleid tot een hogere schuld bij de overheid. Hieruit voortvloeiende kregen wij in Suriname te maken met een aanzienlijke valutadevaluatie en inflatie.
Elders in onze editie meer over de bevindingen van Standard & Poor’s en de afwaardering van onze kredietwaardigheid. Alles wijst erop dat het tot nog toe gevoerde beleid van de regering en haar halsstarrig vasthouden aan deze vorm van bestuur, ons met de dag verder van huis brengt en de financiële situatie van land en volk verder zal verergeren.
Tot op heden kan de regering geen Meerjaren Ontwikkelings Plan, MOP, aan DNA presenteren en geen aanvang maken met een begrotingsbehandeling voor het jaar 2017. Men schijnt de mensen te ontberen die een dergelijk goed sluitend plan moeten opstellen. Ze kan met de begroting van het vorig jaar nog even blijven aanmodderen, maar zal niet verder komen dan eind 2017. Alles wijst erop dat men met de handen in het haar zit en eigenlijk niet goed meer weet hoe het verder moet. Dat ze doende is het Surinaamse volk steeds verder tegen zich in het harnas te jagen, behoeft geen betoog. De verhoging van benzine de afgelopen nacht, zal haar duur komen te staan.

****
Het gebouw aan de Mgr Wulfinghstraat dat aanvankelijk werd gebouwd ter huisvesting van de Griffie der Kantongerechten voor Strafzaken en thans meerdere onderdelen van de rechterlijke macht zal onderbrengen, is deze week door de aannemer opgeleverd. Het grote en indrukwekkende pand dat door de inzet van oud-minister Chandrikapersad Santokhi grotendeels uit de verdragsmiddelen kon worden gebouwd, werd na het aantreden van de regering Bouterse I jarenlang niet opgeleverd, omdat de aannemer niet over zijn geld kon beschikken. Ministers kwamen en gingen onder de regering Bouterse I en II en de rechterlijke macht kon maar niet over voldoende middelen vanwege Financiën beschikken om het gebouw te kunnen betreden. De aannemer heeft naar verluidt water bij de wijn gedaan en heeft het gebouw opgeleverd. Waarom er langer dan zes jaar overheen moest gaan tijdens de kabinetten Bouterse I en II, weet Joost. Wat wel duidelijk is, is dat men vanwege de regeringen Bouterse, noch prioriteiten noch voldoende bestedingen had ten bate van de rechterlijke macht en dus bleef het imposante gebouw aan de Mgr. Wulfinghstraat leeg staan.
Minister Van der San is zogenaamd thans de reddende engel in het geheel en het gebouw zal thans dienst doen aan met name de Griffie der Kantongerechten voor Strafzaken, het bureau van de Rechter Commissaris, het Hof van Justitie en de Krijgsraad. Wat er met de andere gebouwen gebeurt die onder het beheer van Justitie en Politie vallen, is niet duidelijk. Wat wel van belang is, is dat erop gewezen is dat dit belangrijke gebouw aan de Mgr Wulfinghstraat met inzet van het kabinet Venetiaan III en de toenmalige minister van Justitie en Politie, Santokhi, mogelijk is geworden nadat er jaren daarvoor opzettelijk brand was gesticht in de Griffie der Kantongerechten voor Strafzaken op dezelfde lokatie en het gebouw totaal verloren ging. Men moet bij de regering Bouterse II thans niet de indruk wekken dat deze faciliteit bestemd ter onderbrenging van de rechterlijke macht, het werk van dit kabinet is. Presteren is één pronken met andermans veren is twéé. Overigens is het helemaal niet duidelijk hoe het met de aanschaf van een nette en passende inventaris van het gebouw aan de Mgr Wulfingstraat zit. Daar ontstond geruime tijd geleden ook een enorm probleem over, omdat de overheid ook daarvoor geen geld ter beschikking kon stellen. Hopelijk gaat men geen zittingen en andere bijeenkomsten houden met een oude versleten en ondeugdelijke inventaris.

More
articles