Wateroverlast en klimaatsverandering grote bedreigingen

Santosh Soman, vertegenwoordiger van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, noemde vanmorgen twee zaken op, namelijk wateroverlast en klimaatsverandering, die als een grote bedreiging worden gezien binnen Groot- Paramaribo en omgeving. Ter afronding van het voortraject van de Worldbank voor identificatie van projecten voor financiering, wordt er een tweedaagse workshop ‘Suriname Flood Risk management Technical Assistance’ georganiseerd, welke vandaag van start ging. Het project is voorgedragen voor financiering voor onder ander grote rampen in Suriname. Er zijn studies gedaan naar twee aspecten in extreme situaties: wateroverlast bij extreme regenval. De resultaten zijn tijdens de workshop gepresenteerd. Er is data vanaf 1989 tot heden verzameld. De participanten konden hierbij een bijdrage leveren aan de hand van conclusies en aanbevelingen. Thans kan de informatie gebruikt worden bij dagelijkse werkzaamheden.

Het tweede aspect betreft ook wateroverlast, maar met als gevolg klimaatsverandering, waarbij de kust van Suriname bedreigd wordt. Het ligt in de bedoeling dat alle stakeholders zich bewust worden van de risico’s met als gevolg hevige neerslag. De workshop werd gehouden in de Royal Ballroom van Hotel Torarica. Deze tweedaagse workshop heeft tot doel het bespreken van de resultaten van de studie met betrekking tot beheersing van de waterhuishouding in Paramaribo en omgeving. Een delegatie van consultants van de Worldbank onder leiding van Armando Guzman, heeft in verschillende sessies de aanpak, de knelpunten en de oplossingen besproken.

Het tweede deel van de workshop betreft het onderdeel kustbescherming, waarbij voor de gehele kust van Suriname een analyse gemaakt is van alle studies, projecten en initiatieven ter bescherming en voor het in stand houden van de kust van Suriname. met de resultaten kunnen strategische overwegingen gemaakt worden, zoals waar welke type van bescherming noodzakelijk is, waarbij vooral de voor- en nadelen van elke keuze overwogen moeten worden. Deelnemers aan de workshop zullen brainstormen over de resultaten van de studies. Het laatste deel van deze missie naar Suriname is een training voor technici van de ministeries van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Regionale Ontwikkeling en Landbouw, Veeteelt en Visserij. De technici zullen getraind worden in het gebruik van een software model voor de waterbeheersing van Groot- Paramaribo en omgeving.

door Kimberley Fräser

 

More
articles