Actievoerenden tekenen ernstig protest aan bij DNA

De actievoerders hebben vandaag ernstig protest aangetekend bij De Nationale Assemblee (DNA) tegen de beperking die hun wordt opgelegd door de regering voor het voeren van vreedzame protestacties. De petitie werd door BvL/ALS-voorzitter, Wilgo Valies en C-47-voorzitter, Robby Berenstein, overhandigd aan DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. In de petitie, die gericht is aan hun president Desiré Bouterse, wijzen de actievoerders de president erop dat hun het recht niet ontnomen kan worden om vreedzaam te demonsteren. De DNA-voorzitter gaf aan dat zij het met de regering zal bespreken. Zij kon zich ook niet terugvinden in het niet mogen protesteren op het Onafhankelijkheidsplein. Geerlings-Simons weet niet wat de reden daarvoor geweest is. De leiders van de protestactie zeiden dat zij zich ernstig zorgen maken over de obstakels die worden geplaatst om niet vreedzaam te mogen demonsteren. Zij benadrukten dat het niet zo mag zijn dat er op den duur helemaal niet geprotesteerd zal mogen worden, omdat er geen vergunning is verleend.

Valies hield de DNA-voorzitter voor dat de grondwet boven alle andere rechten staat, dus ook de Politie Strafwet. Geerlings-Simons zei dat overleg met elkaar belangrijk is om uit de crisis te komen. Zij zei dat de geschiedenis heeft uitgewezen dat de fundamentele problemen nooit zijn opgelost, ook al waren er protesten die gezorgd hebben voor wisseling van macht. Berenstein gaf als reactie dat het terugdraaien van de verhoogde benzineprijzen de basis is, om van inzicht met de regering te wisselen. Geerlings-Simons zei op haar beurt dat de benzinetarieven misschien teruggedraaid kunnen worden, maar misschien ook niet. Er moet volgens haar gekeken worden wat het belang is van de verhoging van de benzineprijzen en wat de gevolgen kunnen zijn bij het terugdraaien hiervan. Zij hield de leiders voor dat er voor gewaakt moet worden dat korte termijn problemen geen lange termijn problemen worden. Berenstein vroeg de DNA-voorzitter ook om te kijken waarom er geen response komt vanuit de regering op de protestacties. Valies gaf aan dat het niet zover moet komen dat zaken uit de hand lopen.

De districtscommissaris van Paramaribo-Noordoost, Mike Nerkust, heeft de route van de actievoerders gewijzigd in hun vergunning. Ook mochten de betogers geen bordjes met beledigende teksten tonen tijdens de acties. Hieraan hebben de betogers geen gehoor gegeven. Ook de internationale werknemersorganisaties, zoals de Internationale Arbeidersorganisatie (ILO), de Internationale Bond van Leraren, Education International en de Caribische Werknemersorganisatie, hebben het optreden van de regering afgekeurd en de regering voorgehouden dat zij de betogers niet in de weg mag staan bij het voeren van acties.

Het goed opgekomen publiek had zich vandaag verzameld op Kerkplein. Er werd enkele minuten stilte gevraagd voor de vier slachtoffers van een woningbrand te Richilieu. Vervolgens liep de stoet via de Domineestraat richting de Keizerstraat voor de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De betogers mochten vanaf daar niet meer verder lopen. De leiders van de actie kregen de gelegenheid van de politie om de petitie in te dienen. Ook de Mobiele Eenheid (ME) was aanwezig om de betogers te weerhouden richting het DNA-gebouw te gaan. Het bedrijfsleven heeft ook dit keer laten merken dat de regering haar beleid drastisch moet ombuigen. Het overgrote deel van de winkels in de binnenstad was gesloten.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles