Surinaamse vaatchirurgen doen zelf gecompliceerde ingrepen

In de periode van 3 april tot en met 13 april j.l, werd alweer de twaalfde vaatmissie uitgevoerd in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Bij zo een missie wordt een ervaren vaatchirurg uitgenodigd om te helpen met de operaties die wel mogelijk zijn in Suriname, maar waarbij een extra ervaren hand nodig is. Het gaat hierbij om patiënten die problemen hebben met de grote bloedvaten, dit kan een verwijding (aneurysma) of juist een vernauwing (stenose) zijn.

In een persbericht vermeldt de afdeling Public Relations & Communicatie van het AZP dat drs. Chigharoe en drs. Kesoemoarso nu zelf gecompliceerde ingrepen uitvoeren en de vaatchirurg die uit Nederland komt, assisteert hun of kijkt mee om zo adviezen te geven over de operatie.

In het verleden was het zo dat er een ervaren vaatchirurg uit het buitenland kwam die de operatie zelf uitvoerde waarbij een Surinaamse chirurg assisteerde. Nu, met de komst van drs. V. Chigharoe en drs. E. Kesoemoarso (beiden vaatchirurgen in het AZP sinds 2016), is de doelstelling van de vaatmissie veranderd.

Bij deze missie zijn er in vergelijking met voorgaande jaren minder patiënten geholpen. Het aantal lag op tien personen, dit omdat de focus lag op patiënten met centraalproblemen, hiermee wordt bedoeld patiënten die een verwijding hebben van een lichaamsslagader of patiënten met een heel zeldzame afwijking van bloedvaten aan de nieren. Voor deze missie is dr. Andre de Smet uitgenodigd. Hij is vaatchirurg in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, Nederland en is reeds drie keer naar Suriname gekomen om zijn kennis en ervaring te delen met de Surinaamse chirurgen.

Screening

De patiënten worden door middel van een screening geselecteerd en deze screening is reeds gestart aan het eind van de vorige missie (begin december 2016). De screening van de patiënten is volgens een bepaalde procedure gedaan. De patiënten waren reeds bekend, omdat ze patiënten zijn die vaker bij de specialist zijn geweest met vaatproblemen die vanuit de verschillende dialysecentra worden doorgestuurd. Na de evaluatie van deze vaatmissie (12e) wordt gelijk de screening voor de eerstvolgende vaatmissie in werking gezet. De eerstvolgende missie staat nu gepland voor eind juni / begin juli 2017.

Nazorg

De verpleegkundigen hebben klinische lessen hierover gekregen en hebben de patiënten met aandacht en zorg volgens protocol behandeld. De missie is succesvol verlopen, onder meer door de zeer goede samenwerking tussen de verschillende disciplines. Hierbij moeten we denken aan de ondersteuning van de anaesthesie, voornamelijk de preoperatieve screening verliep vlekkeloos. Ook de samenwerking met de cardiologen, de longartsen en de Intensive Care afdeling met al hun personeelsleden, specialisten en verpleegkundigen, verliep prima.

Al met al was er sprake van goed teamwerk met als resultaat een geslaagde 12e vaatmissie.

More
articles