Twee ernstige branden Keizerstraat en Tamanredjo

Er woedde gisteren twee enorme branden, een aan de Keizerstraat 178 ter hoogte van de Fred Derbystraat en een te Tamanredjo Serie E. Dit bevestigt de woordvoerder van het Korps Brandweer Suriname (KBS), Olten Pinas, tegenover De West. Gistermiddag rond 16.24 uur werd er een melding gedaan over een brand in het pand waar Amazone Hotel (bovenverdieping) en Surabaya Bar-Restaurant (benedenverdieping) gevestigd is. Tegen 17.22 uur had de brandweer de vlammen onder controle, wat betekent dat de  brand zich niet verder uitbreidde. Echter ontstond er een enorme rookontwikkeling aan het begin van de brand. De brand werd door de eigenaar van het pand ontdekt. Hij was boven alleen bezig met werkzaamheden, maar het lukte hem niet om de brand te blussen. Er zijn ongeveer tien personen die in het hotel verblijven, maar op dat tijdstip niet in het hotel waren. Het pand was wel aangesloten op het elektriciteitsnet en ook verzekerd bij verzekeringsmaatschappij Fatum. De brandweer heeft vier gascilinders van 100 lbs en een van 28 lbs kunnen verwijderen. Pinas zegt dat er zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. Echter is er enorme schade ontstaan, de binnenkant is geheel afgebrand. Pinas zegt dat de zaak nog onderzocht wordt, de oorzaak is nog onbekend.

In de avonduren kreeg de brandweer ook een melding binnen tegen 24.06 uur vanuit Tamanredjo Serie E 68. Het gaat hierbij om Warung Lenny. Tijdens de brand was de eigenaar niet ter plekke.  De brandweer heeft acht gascilinders van 100 lbs en vier van 28 lbs kunnen verwijderen van het eethuis. Het pand was eveneens aangesloten op het elektriciteitsnet en verzekerd bij Fatum. Hier hebben zich ook geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De woning  en inboedel zijn geheel afgebrand. Er is ook schade aan de woningen die aan weerszijde staan van het eethuis. Bij de een is er schade aan de linkerzijde van het huis, welke niet verzekerd was. Bij de andere was schade aan de airco, drie ramen en het plafond. Ook hier is de zaak in onderzoek en is er nog geen oorzaak bekend.

-door Kimberley Fräser-