Santokhi: ‘We gaan richting een dictatoriale staat’

VHP-voorzitter Chan Santokhi zegt dat wij in ons land richting dictatuur gaan. Dit naar aanleiding van de uitspraken van de minister van Justitie en Politie, Eugene van der San, tijdens een rouwdienst van de Chinese gemeenschap en de uitlatingen richting de VHP-voorzitter. Santokhi keurt het ten strengste af dat een minister van Justitie en Politie over het uitroeien en vermoorden van criminelen praat in plaats van over rechtsbescherming en rechtshandhaving. Hij merkt op dat er stappen worden ondernomen welke ertoe moeten leiden dat de eerste persoon van het land zal bepalen wie wel en niet mag leven.

Van der San heeft aangekondigd dat hij een speciaal beleid en wetten zal maken voor de Chinese gemeenschap waardoor ze het recht zullen krijgen om criminelen zelf hardhandig aan te pakken. Santokhi kan zich hierin niet terugvinden en is van mening dat het een onverantwoordelijke uitspraak is van de minister. “Als mensen zich dan te lang ophouden in een winkel zonder wat te kopen, kunnen de Chinezen ze neerknallen”, aldus Santokhi.

Hij geeft aan dat onder zijn ministerschap de Wet op Zelfverdediging is goedgekeurd in De Nationale Assemblee. Deze wet houdt in dat een bewoner zich zelf mag verdedigen tegen verdachten die zich in of in de nabije omgeving bevinden of in een besloten lokaal. Van der San heeft volgens hem verregaande uitspraken gedaan door ook bevolkingsgroepen aan te halen in zijn toespraak.

Van der San heeft in een ander medium gezegd dat Santokhi mensen betaald om te roven. Santokhi wenst hierop niet te reageren, omdat hij onbelangrijke mensen niet belangrijk wil maken. Op de vraag als er juridische maatregelen genomen zullen worden, geeft hij aan dat hij zich bevindt in de politieke arena en dat zaken bekeken worden. De uitspraak van de minister is volgens de VHP-voorzitter het bewijs dat Van der San zich ervan bewust is dat hij grote blunders heeft gemaakt met zijn uitspraken. Santokhi is van mening dat de huidige minister van Justitie en Politie geen haar beter is dan zijn voorganger, Jennifer van Dijk-Silos.

-door Johannes Damodar Patak-