Vakbeweging trekt zich terug om te hergroeperen

De actievoerende vakbonden trekken zich terug om zich te hergroeperen. De acties zullen volgende week dinsdag worden voortgezet. Robby Berenstein geeft aan dat er hedenmorgen gesprekken zijn gevoerd met verschillende sectoren, waaronder de gezondheidszorg, transportsector en de financiële sector. In de loop van de week zal er met andere sectoren worden gesproken om de acties van aanstaande dinsdag te verscherpen. Vandaag zijn de betogers bij Theater Unique gebleven alwaar zij zijn toegesproken door medeactievoerders en leiders van verschillende organisaties en vakbonden. De actievoerende vakbonden dreigen het land lam te leggen, zodat de president voldoet aan hun eisen. Het optreden van de politie was volgens de sprekers duidelijk een poging tot intimidatie om de betogers af te schrikken.

“Meneer Bouterse opgepast, het volk komt eraan”, zo verkondigde mevrouw Welles, vertegenwoordiger van de leerkrachten, haar boodschap. Zij gaf aan dat zij niet boos is, maar strijdlustig. Vakbondsman Robby Naarendorp zei tegen de menigte dat het optreden van de politie tegen demonstranten en leiders van vakbonden een zwarte bladzijde is in de geschiedenis. Hij gaf verder aan dat wat gisteren gebeurd is, nooit meer mag gebeuren in ons land en dat de vakbeweging een duidelijk signaal terug zal sturen naar de regering.

BvL/ALS-voorzitter Wilgo Valies, die gisteren op een brute wijze is afgevoerd door de Mobiele Eenheid was vandaag niet aanwezig tijdens de protestacties. Naarendorp deelde de betogers mee dat zij Valies gevraagd hebben om vandaag tot rust te komen na wat hem gisteren is overkomen.

Activist Stephano Biervliet riep de aanwezige leiders van de oppositie op om niet alleen de acties te ondersteunen door fysiek aanwezig te zijn en door zich solidair te verklaren, maar dat het tijd wordt dat de oppositie met haar achterban de acties gaat ondersteunen.

-door Johannes Damodar Patak-