Samson: ‘We leven in een democratuur’

Guillermo Samson, jurist, zegt dat we leven in een democratuur. Hij zegt dat de president weliswaar democratisch is gekozen, maar dat het beleid er een is dat in een dictatuur gevoerd wordt. Samson zegt dat Suriname nu in een stukje dictatuur zit. Hij vindt dat de president na de situatie van 1982 voorzichtiger zou moeten zijn met de manier waarop hij het volk behandelt.

Samson keurt het optreden van de politie gisteren af, waarbij de leiders Curtis Hofwijks, trekker van ‘We zijn Moe’ en Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), werden aangehouden door de politie. Volgens hem was er op de eerste plaats geen reden voor de overheid om de Mobiele Eenheid af te sturen op weerloze burgers die opkomen voor hun rechten. “Het ging gisteren puur om het provoceren van de betogers en niet om de handhaving van de orde”, zegt Samson. Hij geeft ook aan sterk het vermoeden te hebben dat er tussen de mensen die de orde moesten handhaven, mensen waren die niet tot de politie behoren, vandaar dat enkelen maskers op hadden.

Verder is Samson van mening dat Hofwijks, die gisteren werd aangehouden door de politie, in feite ontvoerd is naar het politiebureau. Hij zegt dat er geen redelijk vermoeden was dat hij een strafbaar feit heeft gepleegd en dus geen verdachte was. “Hij mocht daarom niet aangehouden worden door de politie”, stelt Samson. Hij geeft aan dat er formeel een klacht zou moeten worden ingediend tegen de agenten die zich hebben misdragen, hoewel er niet veel zal gebeuren, omdat de rechtgevende macht vrijwel lam is.

Over de discussie over wel of niet aanvragen van een vergunning voor vreedzame protesten, zegt Samson dat een vergunning wel verplicht is bij het houden van vreedzame protestdemonstraties. Hij geeft verder aan dat als demonstranten geen vergunning aanvragen of geen vergunning hebben gehad en eenmaal op straat zijn, zij begeleid moeten worden door de politie om te voorkomen dat de orde verstoord wordt. Samson zegt dat protestdemonstraties in de loop der jaren zonder vergunning zijn gehouden en dat de regering zichzelf nu tegenspreekt. “De demonstranten hebben al de andere dagen zonder een vergunning geprotesteerd. Waarom heeft de overheid de voorgaande keren niet opgetreden?”, vraagt hij retorisch.

-door Priscilla Kia-