Leiders vreedzame protestacties aangehouden

Curtis Hofwijks, trekker van ‘We zijn Moe’ en Bryan Boerleider van het Burgercollectief, zijn vandaag aangehouden tijdens de vreedzame acties van Ravaksur, de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) door de politie. De betogers zullen naar de politiepost gaan om Hofwijks en Boerleider te bezoeken. Ook zal er een raadsman in de arm worden genomen.

Dit bevestigt Donovan Grep, activist. De commissaris van politie heeft de opdracht gegeven om ook de overige leiders, namelijk Wilgo Valies en Robby Berenstein, op te pakken. De betogers werden eerst aan de Frederick Derbystraat ter hoogte van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken tegengehouden door de Mobiele Eenheid.

Het A-team versterkte de Mobiele Eenheid. Op een gegeven moment leek het erop dat de politie-eenheden traangas zouden afvuren op de menigte. Nadat de leiders vernomen hadden dat de opdracht is gegeven om ze op te pakken, is besloten om zich te verplaatsen via de Henck Arronstraat naar de binnenstad.

Opmerkelijk was dat de protestactie niet werd begeleid door de politie. Dit zorgde ervoor dat het verkeer in de binnenstad vastzat.

De mobiele eenheid die achter werd gelaten aan de Frederick Derbystraat, was een poos niet te zien. Op een gegeven moment reed zij met loeiend alarm de tegenovergestelde richting van de Henck Arronstraat in om de betogers tegen te houden op de hoek van de Zwartenhovenbrugstraat en de Keizer-straat. Daar werden de bovengenoemde leiders gearresteerd en weggevoerd. Ondanks dat de regering had aangegeven, dat de protestacties middels een vergunning moeten plaatsvinden, is het de actievoerenden gelukt om toch te protesteren in de straten van Paramaribo. Valies gaf aan dat protesteren een grondrecht is en dat het niet vergunningplichtig is. Morgen gaan de acties onverkort door en wel om 10:00 te Theater Unique. De hele Surinaamse samenleving zal gemobiliseerd worden om de acties te ondersteunen. De NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt het triest dat de actievoerenden tegen worden gehouden om hun ontevredenheid te uiten. Hij gaf aan dat de huidige president een paar jaar geleden ook acties geleid heeft en dat hij nimmer gehinderd werd door de toenmalige regering. Het staken is volgens Rusland een democratisch recht, waarvan burgers te allen tijde gebruik mogen maken.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles