Frans-Guyana: 46 kruizen in de Place des Palmistes

In de avond van donderdag op vrijdag j.l. heeft een anoniem gebleven persoon cq. kunstenaar een bedenkelijk stuntwerk uitgevoerd. In het holst van de nacht heeft hij 46 witte kruizen in de Place des Palmistes de palmentuin in Cayenne geplaatst.

Het gaat om een niet eerder genomen initiatief.

‘’Het is een kunstwerk met een sociale boodschap. De 46 kruizen vertegenwoordigen de 42 moorden die in 2016 zijn gepleegd en de 4 andere die in januari zijn begaan in Frans-Guyana’’, laat de artiest weten.

De gemeeschap is aan het begin van de paasviering verrast met de 46 kruizen als die een herinnering voor de reden waarom er  actie wordt gevoerd. ‘’Wij tellen onze doden hier. Dat is wat de beweging van de 500 broeders heeft veroorzaakt. Zesenveertig mensen waren het offer. Goed of slecht, het zijn slachtoffers van het systeem’’.

De ‘artiest’ heeft een jaar erover gedaan om zijn kunstwerk te plaatsen. De sociale onrust was hiertoe een buitengewone kans. Dat hij het op Goede Vrijdag heeft gedaan is volgens de artiest een puur “mystiek toeval’’.

Het ‘kunstwerk’, dat in de vroege ochtend werd geplaatst, heeft gelijk een mensenmassa aangetrokken. “Het is een stimulans voor de mensen, die denken te willen stoppen met de acties/ Het is bedoeld om hun wakker te schudden’’, vertelt een toeschouwer. De burgermeester van de stad, Marie-Laure Phinéra-Horth, heeft echter gemengde gevoelens. Zij was een van de eerste personen ter plekke en begreep gelijk de symboliek van het kunstwerk, een die zij graag, ter ere van de nabestaanden en de actievoerders wel handhaven. Maar het plein betreft een cultureel erfgoed waar eerst toestemming voor moet worden gevraagd. ‘’Wij gaan de kruizen weghalen, maar niet gelijk. Dat zal pas ergens dinsdag worden. Ik denk dat voor de nabestaanden van de slachtoffers dit kan worden ervaren als een therapie’’, zei de burgemeester afgelopen vrijdag.

More
articles