Wim Bakker: Suriname constant kwetsbaar voor Arbovirussen

In de afgelopen jaren is er een aantal uitbraken geweest van tropische ziekten. Zo was er in 2015 een uitbraak van het chikungunyavirus, in 2012 een uitbraak van het denguevirus, in 2016 heerste het zikavirus en momenteel is er een uitbraak van gele koorts in Brazilië en komt malaria in bepaalde gebieden in het land voor. Volgens dokter Wim Bakker is het erg opvallend dat Suriname vaak te maken krijgt met epidemieën van Arbovirussen. Een Arbovirus is een groep virussen die overgebracht wordt door muskieten. Onder andere de ziekte dengue, chikungunya, zika en gele koorts, vallen onder de arbovirussen. Bakker merkt op dat Suriname constant kwetsbaar is voor Arbovirussen.

Om niet besmet te raken met één van de genoemde tropische ziekten raadt Bakker aan om te leven in een woongebied dat vrij is van broedplaatsen van muskieten. Als dit niet het geval is, moet het lichaam beschermd worden door een muggenwerend middel met deet te gebruiken, onder een klamboe te slapen en lange kleding te dragen. De lange kleding kan het best wit zijn, omdat muskieten meer van donkerdere kleuren houden.

-door Nadine Kip-