Situatie houttransporteurs nog steeds onveranderd

De situatie van de houttransporteurs blijft voorlopig onveranderd. Het ministerie van Openbare Werken is nog steeds bezig de rijweg naar Carolina te rehabiliteren, met als gevolg dat de houttransporteurs al enige tijd niet optimaal gebruik kunnen maken van de weg. Volgens H. Fräser, voorzitter van de Algemene Surinaamse Hout-unie (ASHU), moet het ergste nog komen in deze kwestie. “De regen blijft aanhouden en dat maakt dat het herstellen van de weg langer duurt”, zegt Fräser.

De voorzitter geeft aan dat er geen bijzonder oponthoud is geweest, omdat de houttransporteurs wel rijden. Volgens hem is de schade die de transporteurs als gevolg van de werkzaamheden lijden, niet uit te rekenen, maar vast staat dat het zijn weerslag heeft op de productie, omdat het hout niet optimaal afgevoerd kan worden. Hij geeft aan dat zij ook hebben besloten om mee te werken aan het herstel van de weg. Volgens Fräser is dit niet de eerste keer dat zij dit doen. “Wij hebben dit in het verleden ook gedaan, maar we kregen problemen met het ministerie van Openbare Werken, omdat wij niet aan alle normen voldeden”, haalt Fräser aan. Eerder zijn er besprekingen geweest tussen de houttransporteurs en de overheid om het hout voortaan over water te transporteren om oponthoud te voorkomen, maar ook om de druk op de wegen te verminderen.

Fräser geeft aan dat er nog steeds geen vast besluit is genomen hierover. Volgens hem wil de overheid wel de tonnage beperken, zodat de afdruk op de weg minder wordt. Fräser zegt dat desondanks de wegen op tijd onderhouden moeten worden, anders zijn de wegen na een tijdje toch weer onbegaanbaar.

Ook de verhoogde benzineprijzen hebben de houttransporteurs zwaar getroffen. Fraser zegt dat 25 procent van de kostprijs van hout besteed wordt aan brandstof. “Het omkappen van bomen, het zagen van hout en het vervoeren daarvan, gaan allemaal gepaard met brandstof, dus de verhoging heeft een enorme impact op de houtsector. Niemand is blij met de verhogingen”, haalt Fräser aan. Hij zegt dat de prijs voor transportvracht hierdoor omhoog zal gaan. Op de vraag als de houttransporteurs de protestacties ondersteunen, zegt Fräser dat hij aanneemt dat houttransporteurs deelnemen aan de acties, maar dat hij geen zicht daarop heeft.

Als laatst deelt de voorzitter mee dat de overheid wel overweegt om de exportprijs van houtstammen te verhogen met US-dollar 6-16 per kubieke meter rondhout. ”Dit is om de binnenlandse productie te stimuleren, maar er is nog geen definitief besluit genomen hierover”, aldus Fräser.

-door Priscilla Kia-

 

 

More
articles