OCTOPUS ZONDER ARMEN

Een dag voor de grote protestactie in ons land hield de president een spoedmeeting met de pers om in te gaan op een aantal zaken. De man ging onder meer in op de veiligheidssituatie die hem zorgen baart. Hij noemde enkele gebieden in de stad en het binnenland waar er mogelijk criminele haarden zijn. Ook ging hij subtiel in op de protestdemonstraties die daags daarna zou volgen, kennelijk met het doel om de demonstatie af te zwakken. Dit is duidelijk niet gelukt, omdat de mensen al balen van het gevoerde wanbeleid. Er werd in elk geval een grootscheepse actie aangekondigd tegen de geweldsgolf in het land met als doel de criminaliteit binnen de kortste keren de kop in te drukken. Er werd daarbij gesteld dat binnen 24 uur de actie zichtbaar moest zijn.

Onder de naam ‘Octopus’ zouden politie en militairen angst en paniek zaaien onder het geboefte en hun haarden opruimen. Hoeveel is opgeruimd, kan niet met zekerheid gesteld worden, maar dat de roofovervallen en inbraken doorgaan, is wel een feit. Nog steeds signaleren buurten vreemde activiteiten van onbekenden in hun omgeving. Het nieuws wordt nog overspoeld met heel wat criminele activiteiten waarbij de vraag bij velen rijst of de actie vanuit de regering wel effectief is. Het lijkt erop alsof de Octopus geen armen heeft om het geboefte de kop in te drukken. Slaat u er maar de nieuwsitems op na en je merkt dat het krioelt van de vele criminele gevallen. Doordat bewoners camerabeelden op social media plaatsen, is duidelijk te zien hoeveel er gaande is. De vraag is dan ook of de politie dit allemaal aankan. Wij vragen ons ook af of er een integraal veiligheidsplan bestaat. Volgens het Kabinet van de President zou dit plan, dat door de vorige regering is voorbereid, worden bijgewerkt, maar daarover is momenteel niets bekend. Hoe erg de situatie precies is, weten wij niet, maar voor velen zijn de avonduren een vermoeiende en angstige periode om te overbruggen. Altijd alert om te voorkomen dat ongewenste gasten hun slag slaan. De aanpak van criminaliteit kan nooit midden in een proces gebeuren. Er moet structuur zijn en daarvoor zijn niet alleen justitie en defensie nodig, maar meerdere actoren die naar de basis kijken om te zien waar het fout ging, waarom en welke maatregelen nodig zijn, vooral om criminaliteit te voorkomen. Bovendien is begeleiding een cruciale factor. Het begint ook bij de economie. Draait die goed, dan heb je weinig of helemaal geen excessen. Juist wanneer de crisis toeslaat, heb je dat mensen hun slag willen slaan. Wedden dat de regering niet naar deze zaken heeft gekeken. Het is goed wanneer haarden worden opgeruimd, maar dan heb je het probleem niet bij de wortel aangepakt. Wat wij nu hebben, is een Octopus zonder tentakels.