SVB schort wedstrijden in Brunswijk Stadion op tot nader order

 

Een snapshot van het videobeeld waarin duidelijk is te hoe Inter Moengo Tapu-voorzitter Ronnie Brunswijk cameraman Marlon Hennery te lijf gaat.

 

 

De SVB heeft alle competitiewedstrijden die in het Ronny Brunswijk Stadion stonden geprogrammeerd tot nader order opgeschort. Dit besluit vloeit voort uit het incident tussen clubvoorzitter Ronny Brunswijk van Inter Moengo Tapu (IMT) en cameraman Marlon Hennery van ATV, die namens hoofdsponsor Telesur de Topklasse ontmoeting tussen WBC en IMT afgelopen zaterdag live uitzond.
Echter hebben ook tijdens wedstrijden van de lagere SVB Hoofdklasse zich ernstige incidenten voorgedaan op eerdergenoemde locatie, waarbij een speler van Caravan een arbiter tijdens de wedstrijd uit onvrede over een rode kaart een vuistslag gaf in het gelaat oog, zodanig dat de FIFA-fluiter oogletsel opliep en geruime tijd zijn dagelijkse werkzaamheden als monteur niet kon verrichten. Het is dus begrijpelijk dat het bestuur van de Surinaamse voetbalmoederorganisatie zulk gedrag niet kan tolereren en maatregelen heeft getroffen. Immers, moet veiligheid van personen de boventoon voeren binnen deze organisatie.
Jozef Joekoe, die tot voor kort nog trainer was bij zowel hoofdklasser Caravan als Top-klasseclub SV Notch is verontwaardigd over het besluit. Hij werd vandaag telefonisch hiervan op de hoogte gesteld en overweegt protest aan te tekenen. Hoewel hij geen trainer meer is bij Caravan, vraagt Joekoe zich af wat de spelers van Caravan te maken hebben met het incident tussen Brunswijk en de cameraman van ATV. “Brunswijk is geen bestuurslid van Caravan, wel een belangrijke sponsor”, reageert de ex-trainer.
Volgens Joekoe treft het SVB-besluit ook SV Notch, dat net als Caravan het Ronny Brunswijk Stadion als thuisbasis heeft. Joekoe heeft hij na de wedstrijd IMT vs Notch officieel bedankt als clubcoach. Als gevolg van het SVB besluit gaat de wedstrijd van zaterdag aanstaande tussen Caravan en ACoconut in het Brunswijkstadion dus niet door.
De Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) heeft reeds zijn afkeuring uitgesproken over het laakbaar gedrag van Brunswijk. Van de zijde van het ATV kunnen er mogelijk ook acties worden verwacht.
Brunswijk liet zich vreselijk gaan na het 2-2 gelijkspel tegen WBC afgelopen zaterdag en richtte zijn woede over de arbitrage van de wedstrijd bij het verlaten van het speelveld op Hennery, die op dat moment met de camera op de schouders de spelers en publiek naar de uitgang bij de eretribune volgde. Brunswijk, die net zijn woede had afgereageerd op de referee die naar de arbiterskamer liep, kreeg daarbij Hennery in het oog en rende plotseling woedend naar de tafel van de linesman, greep een grote petfles en schoffeerde de ATV cameraman daarmee al dreigend in het gezicht. Hennery kon met zijn linkerhand nog net de slag met de petfles in het gezicht afwenden met de woorden: “Sa mi du, sa mi du?”. “No mek krap yere, mi taigi no mek krap”, beet Brunswijk de cameraman toe. “Ie no mus wai a camera kong ini a man fesi”, uitte een IMT-speler een valse beschuldiging. “Ma mi no du dati toch. Mi no du dati”, was het antwoord van Hennery. Brunswijk had intussen zich buiten beeld gebracht van de andere tv-camera, die vanuit de persruimte boven de handelingen van de IMT-voorzitter had vastgelegd. Ook andere personen hebben de gewraakte handelingen van Brunswijk kunnen vastleggen. (DRP)