Geen sprake van ordeverstoring door protestacties

Naar aanleiding van hetgeen zich afgelopen maandag heeft voorgedaan tijdens de protestmanifestatie van de vakbeweging, waarbij de Belastingdienst en het Onderwijskantoor werden bezet, heeft de regering besloten dat er voortaan hardhandig zal worden opgetreden tegen ordeverstoorders. Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), vindt dat de regering niet kan praten over ordeverstoring. “Er is niets kapotgeslagen, er zijn geen vernielingen aangericht en er hebben zich ook geen baldadigheden voorgedaan. Wij doen dus niet aan ordeverstoring”, zegt Valies.

Volgens Valies zijn de protesten tot nu toe vreedzaam verlopen. Hij geeft aan dat zij slechts naar het Belastingkantoor zijn gegaan om te weten als de ‘bredere schouders’ van de bevolking ook belasting betalen en wat er met dat geld gebeurt. Vervolgens zijn zij naar het Onderwijskantoor gegaan om hun misnoegen te uiten over de negatieve opstelling van de onderwijsminister naar de leerkrachten toe. “We hebben slechts gebruik gemaakt van onze grondrechten. Wij hebben ook niemand gestoord.

De medewerkers waren juist blij met onze komst”, zegt Valies. Volgens Valies is er pas een probleem als de zaak escaleert. “Dan pas kan de regering optreden, maar zodra wij gebruik maken van ons grondrecht en de acties vreedzaam verlopen, maken wij ons niet druk”, benadrukt Valies.

Valies vindt dat de regering eerst moet kijken naar de reden waarom mensen ontevreden zijn en protesteren, voordat zij demonstranten, die gebruik maken van hun grondrecht, hardhandig wil aanpakken. “Laat de regering eerst kijken hoe ze het volk uit deze situatie kan halen”, stelt Valies.

Mike Nerkust, districtscommissaris (dc) van Paramaribo Noord-Oost, die het besluit van de regering ondersteunt, gaf aan dat er een vergunning moet worden aangevraagd als de vakbeweging de acties van volgende week wil hervatten, maar Valies zegt dat demonstreren hun recht is en dat zij geen vergunning daarvoor nodig hebben. “Het staat duidelijk in de grondwet dat het volk mag demonstreren. Dinsdag gaan wij weer op een vreedzame manier demonstreren en ik roep de hele gemeenschap op om haar stem te laten horen”, aldus Valies.

door Priscilla Kia

 

More
articles