Demonstranten zoeken naar hun belastinggelden

De demonstranten zijn vandaag, op de derde dag van hun protestmanifestatie, op zoek gegaan naar hun belastinggelden bij de Belastingdienst aan de Van Sommeldijcksstraat. De bewaking en de politie sloot samen met enkele militairen de poort van de betogers, waarna er een gehaal en getrek ontstond tussen de wetsdienaren en de demonstranten. De situatie dreigde uit de hand te lopen, maar de leiders van de actie wisten dit te voorkomen. De actievoerders wilden weten wat er met belastinggelden wordt gedaan en schreeuwden dat de regering maar belasting moet gaan innen bij de zovele mensen die het geld van de staat niet kunnen verantwoorden. Met het actiemodel van vandaag is de protestmanifestatie de tweede dag ingegaan.

Om 10:30u in de morgen verzamelden enkele honderden mensen zich, naarmate er werd gelopen groeide de groep uit tot enkele duizenden betogers. Hoewel de groep in vergelijking met de vorige dagen kleiner was, leek zij meer dan ooit gemotiveerd. Berenstein gaf aan dat heel veel ambtenaren onder druk worden gezet om de protestacties niet te ondersteunen.

De actievoerende organisaties hebben besloten om de rest van de week niet te protesteren en het rustig aan te doen, dit omdat er rekening wordt gehouden met de lijdensweek van de christenen.  Deze mededeling kregen de demonstranten op het terrein van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De voorzitter van de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), Wilgo Valies, zei dat de protestmanifestatie volgende week opgevoerd zal worden naar de vierde versnelling. Hij merkte op dat er vandaag op het rempedaal is getrapt, maar dat bij de eerstvolgende protesten het gaspedaal aan de beurt is. De protestactie zal worden gevoerd tot de laatste ademtocht. “Indien er geen oplossing komt, zal dit alleen maar zorgen voor grote problemen”, zei Valies.  Hij waarschuwde de regering dat zij niet moet denken dat er gespeeld wordt. De komende dagen zal de actieleiding bij elkaar komen om zich te buigen over het actiemodel dat gehanteerd zal worden de volgende week.

door Johannes Damodar Patak

More
articles