Breitbart News: ‘Suriname is een perfect voorbeeld van een volledig gecriminaliseerde staat’

Op 8 april verscheen er bij de Amerikaanse Breitbart News een artikel over het witwassen van geld voor criminelen en terroristen in Zuid-Amerika, naar aanleiding van een nationale security think tank. Tijdens een discussie op Capitol Hill liet een van de auteurs van het eerder uitgekomen rapport ‘Suriname: The New Paradigm of a Criminalized State’, van het Amerikaanse Center for a Secure Free Society (SFS), weten dat het kaloti Suriname Mint House (KSMH) wordt verweten geld wit te wassen voor criminelen en terroristen. KSMH is een filiaal van de United Arab Emirates gold company, officieel bekend als Kaloti Precious Metal.

Volgens het rapport van SFS, geschreven door Douglas Farah en Kathryn Babineau, is Kaloti in de afgelopen jaren getroffen door een reeks schandalen en beschuldigingen voor het witwassen van miljarden dollars. Het goud van KSMH in waarschijnlijk niet legaal geproduceerd in andere Zuid-Amerikaanse landen. De gecriminaliseerde staat Suriname, het kleinste land van Zuid-Amerika, biedt volgens SFS een vriendelijke omgeving voor een bedrijf met de reputatie van Kaloti. Naast de beschuldigingen van het witwassen van geld in de goudindustrie, wordt er ook geschreven over de samenwerking tussen criminelen en terroristische groeperingen in de regio, zoals de Iraanse proxy Hezbollah, de Islamitische Staat (IS) en de Revolutionary ArmedForces of Colombia (FARC) die Suriname vergemakkelijkt. De FARC, Hezbollah en mogelijk IS, zouden gemakkelijk hun inkomsten-genererende activiteiten kunnen verplaatsen naar Suriname. In deze context veroorzaakt Suriname regionale instabiliteit en onveiligheid en vormt er een uitdaging voor de Amerikaanse nationale veiligheid om de criminelen en terroristische netwerken wereldwijd op te sporenen te ontmantelen.

Farah liet tijdens de discussie bij Capitol Hill ook weten dat KSMH-criminelen en terroristen dient en dat Suriname hun een tolerante omgeving biedt waar zij veilig zijn. Aan Breitbart News vertelde Farah dat Hezbollah in Suriname iemand kan vinden die ze kan helpen om geld te verplaatsen. Als drugshandelaren iemand nodig hebben die hen kan helpen met het vinden van wapens, kunnen ze diegene ook in Suriname vinden. Gecriminaliseerde landen als Suriname, creëren een omgeving waarin dit alles mogelijk is.

door Nadine Kip

 

More
articles