Chirurgen AZP hebben tekort aan medische middelen

Verschillende afdelingen binnen het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) kampen met een tekort aan medische middelen. Behalve dat er een tekort is aan bepaalde medicamenten, beschikken ook chirurgen niet over alle noodzakelijke medische instrumenten voor het uitvoeren van operaties.

Op dit moment beschikt de afdeling Orthopedie niet over een medische zaag, waardoor operaties niet uitgevoerd kunnen worden. Ook vernemen wij dat de afdeling niet over bepaalde schroeven beschikt en ook niet over alle maten protheses. Het is voorgekomen dat er een te grote heupprothese werd geplaatst bij de patiënt, zonder dat de patiënt dit wist. Verder beschikt de afdeling maar over één medische boor voor fractuuroperaties, waardoor er niet meerdere operaties tegelijkertijd kunnen plaatsvinden.

De afdeling Urologie beschikt niet over katheters en de lichtbron van de afdeling KNO doet het ook niet optimaal. De afdelingen hebben ook te kampen met een enorm tekort aan de juiste hechtdraden.

Het AZP beschikt over zes operatiekamers die airco gekoeld zijn. Echter vallen de meeste airco’s van tijd tot tijd automatisch uit.

Dat de ziekenhuizen in ons land kampen met financiële problemen meerdere malen aangegeven door de directies van de ziekenhuizen. De Nationale Ziekenhuisraad heeft diverse keren aan de bel getrokken.

Zij zegt dat het noodzakelijk is dat de ligdagtarieven van de ziekenhuizen verhoogd worden, aangezien die al achterhaald zijn.

Sinds 2014 ontvangen de ziekenhuizen geen subsidie meer van de overheid, met als gevolg dat alle ziekeninstellingen het financieel moeilijk hebben.

De directie was niet te bereiken voor een reactie.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles