SWM-klanten geconfronteerd met verhoogde rekeningen

In de afgelopen periode hebben meerdere klanten van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij N.V (SWM) verhoogde waterrekeningen ontvangen. Velen van hen geven aan dat het bedrag met ruim 100 procent is gestegen. Bij de klantenservice van de SWM krijgen de gedupeerden verschillende verhalen te horen. De een krijgt te horen dat het gaat om een opgestapelde rekening, aan een ander kan maar geen duidelijkheid verschaft worden. Sommige klanten bekruipt het gevoel dat zij de SWM voorschieten, want zij horen in enkele gevallen dat er te veel in rekening is gebracht.

Aan hen wordt dan voorgehouden dat ze bij de volgende rekening niet hoeven te betalen. De klanten vragen zich af hoe het tarief elke maand kan verschillen, aangezien nauwelijks tot nooit de meterstand opgenomen wordt.

De woordvoerder van de SWM, Edmond Blufpand, zegt tegenover de krant dat er geen verhoging is doorgevoerd. Hij wijst er wel op dat de verhoging op de rekeningen afhankelijk kan zijn van enkele factoren. Blufpand geeft aan dat het kan liggen aan een opgestapeld gebruik. Hij haalt aan dat het soms ook voorkomt dat een persoon minder betaalt dan normaal, omdat de meterstand niet is opgenomen en het systeem er zelf één heeft ingevoerd. Hij wijst erop dat het soms minder is dan normaal, waardoor niet alles wat verbruikt is in rekening is gebracht. Daardoor ontstaat bijvoorbeeld een opgestapeld verbruik waardoor mensen soms meer betalen dan normaal.

Blufpand geeft aan dat huishoudens hun verbruik zelf in de gaten kunnen houden als ze ervan uitgaan dat een persoon per dag 200 liter water gebruikt, er moet dan rekening gehouden worden hoeveel mensen er in een huis wonen. “Hierdoor kunnen ze sneller aan de bel trekken als zij iets afwijkend op hun rekening merken”, haalt de SWM-woordvoeder aan. Hij doet ook een beroep op de individuele klant om in plaats van hun klachten elders te deponeren, eerst bij de klantenservice hun beklag te doen zodat de nodige correcties doorgevoerd kunnen worden. Ook zegt hij dat de klant altijd de mogelijkheid heeft om een hogere chef te spreken als zij niet tevreden zijn over de behandeling van de klantenservice.

Tot mog toe is er volgens Blufpand geen andere verhoging doorgevoerd dan de recente verhoging voor grootverbruikers. De SWM-woordvoerder voegt eraan toe dat de laatste verhoging die ook voor huishoudens was, in oktober 2016 ingevoerd is.

door Richelle Mac-Nack

More
articles