Santokhi spreekt van intimidatie door Bouterse

VHP-voorzitter Chan Santokhi is van mening dat de gisteren op een persconferentie door president Desiré Bouterse aangekondigde maatregelen tegen criminaliteit, niets anders dan intimidatie zijn. In een reactie zegt de parlementariër dat de president “onder het mom van een grootscheepse aanpak tegen de criminaliteit woensdag fijntjes heeft laten weten dat politie en leger streng zullen toezien op de geplande demonstratie van morgen.”. “Het is geen toeval dat aan de vooravond van de breed gesteunde demonstratie opeens een ‘veiligheidsoperatie’ wordt gestart”, aldus Santokhi.

“Het veiligheidsgevoel van de bevolking is al jaren weg en de recente overvallen en moorden hebben dat alleen verergerd. De president had elk ander moment kunnen kiezen om maatregelen aan te kondigen. Om het juist nu te doen is pure intimidatie”, gaat de VHP-voorzitter verder.

Volgens hem is de bevolking de situatie in het land beu. Het wanbeleid heeft de inkomenspositie van mensen verslechterd en het gebrek aan een goed justitieel en veiligheidsbeleid maakt dagelijks slachtoffers. Elke dag worden we geconfronteerd met berichten over berovingen, die vaak gepaard gaan met bruut en buitensporig geweld. Volgens Santokhi is het daarom niet verwonderlijk dat de bevolking gebruik maakt van haar democratische recht om de regering te vertellen hoe ze erover denkt. Santokhi: “Om nu vlak aan de vooravond van de demonstratie een ‘veiligheidsoperatie’ uit te voeren in maar enkele gebieden, waaronder Paramari-bo, is ongeloofwaardig. De bevolking is het wanbeleid moe en laat zich niet meer intimideren. Ik ben het eens met de president dat we allemaal ons hoofd koel moeten houden en ik spreek de hoop uit dat niemand zich laat provoceren. Demonstranten noch veiligheidstroepen. In een rechtsstaat geldt vrijheid van meningsuiting, ook als die mening je niet bevalt.”

Santokhi merkt op dat deze regering nooit serieus werk heeft willen maken van de veiligheid van de burgers van dit land. Het ministerie van Justitie en Politie heeft geen veiligheidsplan.

Santokhi: “Als minister van Justitie en Politie richtte ik mijn beleid op de ‘zero-tolerance’ benadering. Dit beleid was normhandhavend. Het was bedoeld voor het vergroten van het normbesef, waarbij naast rechtshandhaving ook aandacht geschonken werd aan wetshandhaving. Hierbij werden naast de ernstige misdrijven ook de eenvoudige wetsdelicten aangepakt. Met een ketenbenadering zorgde ik ervoor dat alle stakeholders in de sector effectief betrokken waren, zowel nationaal als internationaal. Mijn periode als minister werd gekenmerkt door een harde aanpak van de criminaliteit, in het bijzonder de drugshandel, en een strak no-nonsense beleid op het gebied van naleving van wet en recht, met een focus op het terugdringen van het onveiligheidsgevoel.

Bij het aantreden van de regering Bouterse in 2010 is het veiligheidsplan terzijde gescho-ven. Instituten uitgehold en systematisch verzwakt. Criminaliteitsbestrijding kreeg minder prioriteit. Dit alles heeft nu als resultaat: onveiligheid, angst en toename van de criminaliteit.

Als de regering verstandig is, luistert ze naar het volk, verlaat ze het pad van eigenzinnigheid, neemt ze de oppositie serieus bij het bestrijden van de economische crisis en komt ze met een serieus, doortimmerd veiligheidsplan. Nu hier en daar troepen en eenheden inzetten is symptoombestrijding en pakt niet het echte kwaad aan.”

More
articles