Surinamers moeten zich meer bewust zijn van gezondheidsrisico asbest

Stichting MilieuWatch Suriname heeft een documentaire gemaakt waarin de gevaren van asbest zichtbaar worden gemaakt. Dit naar aanleiding van de hoeveelheid asbest die aanwezig is in de stad. Mensen zijn zich niet bewust van de gevaren van asbest en hier wil de stichting iets aan doen.

MilileuWatch Suriname heeft zich ten doel gesteld te waken over de kwaliteit van ons milieu, schone lucht, schoon water, kortom een milieu dat geen gevaren voor de volksgezondheid oplevert. Asbest is een van de vele factoren die het milieu en de mensen in gevaar brengt, waar de stichting graag awareness voor wil creëren. De documentaire is het middel waarmee ze dat wil bereiken. De documentaire wordt verspreid onder de media en vertoond aan leerlingen van basis- en middelbare scholen.

Asbest wordt nog steeds geïmporteerd door Suriname en gebruikt voor de bouw van huizen en gebouwen, terwijl de gevaarlijke stof ernstige gevolgen heeft voor zowel de mensen als het milieu. Als je in aanraking komt met asbest en de vezels in je lichaam krijgt, kun je ernstig ziek worden. Er kunnen bepaalde vormen van kanker ontstaan die niet genezen kunnen worden. Asbest zit onder andere in dakbedekking, plafonds, vloeren en muren. In Paramaribo staan erg veel gebouwen die gebouwd zijn met materialen die asbest bevatten. In deze gebouwen wonen volwassenen en kinderen die de gevaarlijke vezels dagelijks inademen. Als deze mensen niet bewust worden gemaakt van de gevaren van de stof, zullen zij over tientallen jaren de gevolgen ervan merken.

Asbest dient op een veilige manier door deskundigen verwijderd te worden. Tijdens het verwijderen wordt de asbest goed ingepakt in stevige folie en opgeslagen op pallets. Deze pallets worden via vrachtwagens naar de stortplaats gebracht. Op de stortplaats is een speciale plek ingericht voor asbest. De asbest wordt daar goed geregistreerd, zodat er op plekken waar asbest ligt, niet wordt gegraven. Het gebied waar de asbest wordt opgeslagen, zal altijd onbewoonbaar blijven, zodat het asbest niet opgegraven kan worden. Het verwijderen van asbest is erg duur waardoor het helaas vaak voorkomt dat mensen het asbest in hun huis zelf gaan verwijderen zonder de beschermende kleding die gedragen moet worden. Ook wordt het asbest niet naar de stortplaats gebracht, maar wordt het ergens op straat gedumpt, waardoor er nog meer mensen aan de gevaarlijke stof worden blootgesteld.

-door Nadine Kip-

 

More
articles