‘Rol sociaal werkers wordt met de minuut crucialer’

De rol van sociaal werkers in ons land wordt met de minuut crucialer. Dit zei Victor Jones, voorzitter van de Vereniging van Sociaal Werkers in Suriname (VSWS) gisteren in het auditorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) waar de Internationale Dag van Sociaal Werkers werd gevierd. Hij zei dat dat de samenleving verdeeld dreigt te raken, wat betekent dat sociaal werkers veel werk te verrichten hebben om dit te voorkomen. “Wij moeten het verschil gaan uitmaken in onze samenleving”, aldus Jones. Dit kan volgens hem gebeuren wanneer sociaal werkers zich gaan organiseren en verbinden met andere organisaties en instanties.

Hij drukte de sociaal werkers op het hard om geen onderdeel te gaan worden van het probleem, maar juist professioneel te blijven. Hij gaf aan dat ons land geen middelmatige werkers nodig heeft maar toppers, vooral gezien de huidige economische situaties waarin wij ons thans bevinden. “Uw kracht zit in uw plezier, overtuiging en passie”, aldus Jones. Hij beloofde de aanwezigen dat op 31 maart 2018 het platform geproclameerd zal worden. Dit platform zal bestaan uit organisaties met wie de sociaal werkers zich zullen verbinden. Lillian Wiebers, landencoördinator van het Resistance Prevention Program (RAPP), zei tijdens haar presentatie dat het belangrijk is dat sociaal werkers bruggen gaan bouwen met andere organisaties om dat dit veel te weinig gebeurt. Zij gaf aan dat sociaal werkers moeten kunnen doorverwijzen. Wiebers hield hun voor dat het belangrijk is dat zij aan zelfreflectie doen om hun werk beter te kunnen doen. Het is volgens haar van enorm belang dat zij hun cliënt blijven volgen, nadat de persoon geholpen is. De landencoördinator merkte ook op dat er meer gespecialiseerd moet worden op specifieke gebieden van het werk. Zij is van mening dat vooral jongeren op scholen begeleid moeten worden, omdat steeds weer blijkt dat jongeren vroegtijdig de school vervallen. Zij drukte de sociaal werkers op het hart om niet te kijken naar een dikke portemonnee, maar te gaan voor een beter bestaan van de cliënt. “Liefde is de drijfveer bij sociaal werk”, aldus Wiebers.

De minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Christine Polak, richtte zich in haar toespraak vooral op de jongeren. De minister, die van huis uit orthopedagoog is, gaf aan dat er een stuk begeleiding op schoolniveau moet worden ingebouwd, omdat jongeren zich een groot deel van de dag op school bevinden. Zij verklaarde dat problemen groter worden, niet alleen bij arme gezinnen, maar ook bij rijke gezinnen. De minister vroeg de VSWS om zichtbaarder te zijn in de samenleving. Zij beloofde de VSWS ondersteuning vanuit het ministerie en zal de vereniging volgende week uitnodigen voor een gesprek. Polak gaf aan dat er nooit gezegd kan worden dat er voldoende sociaal werkers zijn. Zij zei verder dat er zelf op het ministerie een tekort is aan sociaal werkers. De minister pleitte ook voor specialiteitsmogelijkheden op het AHKCO.

More
articles