Olieprijs daalt naar $ 50 op wereldmarkt

‘Verhoging benzineprijs betekent verdere verarming’

Terwijl de prijs van olie op de wereldmarkt aan het dalen is, is de regering van plan op zeer korte termijn een verhoging van de benzineprijs in te voeren. De prijs op de wereldmarkt is gisteren naar ongeveer US-dollar 50 gedaald per vat. Dit meldt de nieuwssite van De Telegraaf. Verschillende bronnen geven aan dat de nieuwe prijzen elk moment ingevoerd kunnen worden. De econoom Guillermo Samson, geeft aan dat het verder verhogen van de benzineprijs zal betekenen een verdere daling van de koopkracht met als gevolg verdere verarming en meer armoede. Hij verklaart dat de verhoging in alle sectoren zal doorwerken met als gevolg dat prijzen van goederen de lucht in gaan. Meerdere malen is aangegeven, dat het belangrijk is dat de regering zo min mogelijk subsidieert en dat daarom de benzineprijs wordt verhoogd. Samson zegt hierover dat het belangrijk is dat er een samenhangend programma komt waarin prioriteiten zijn opgenomen en oplossingen hoe uit de economische problemen te geraken.

Hij haalt aan dat er hiervan geen sprake is, want er is geen beleid, geen programma, geen begroting van 2017, geen Meerjaren Ontwikkelings Plan (MOP) en ook geen vertrouwen. De econoom is van mening dat onze enige hoop nog het goud van Newmont is. Volgens hem moeten wij toch niet heel veel hierop rekenen, want het goud is niet van Suriname, maar van een rechtspersoon (Newmont), waarin Suriname voor maar 25 procent een aandeel heeft. Samson vermoedt dat de regering de benzineprijs gaat verhogen om de salarissen van de leerkrachten binnen het herwaarderingsprogramma te kunnen betalen. Hij geeft aan dat het geen verrassing voor hem zal zijn als de benzineprijzen meerdere malen verhoogd zal worden, omdat na de leerkrachten ook de andere ambtenaren in beweging zullen komen om in aanmerking te komen voor salarisverhoging.

Het bericht van De Telegraaf luidt als volgt:

Olieprijs zakt tot $50

De futureprijs van Brentolie is maandag met 1,4% gezakt tot net tegen $50 per vat aan. Dit is de derde week op rij met lagere prijzen voor Brent, de meest verhandelde olie wereldwijd. Producenten verenigd in oliekartel Opec en bondgenoten, slagen er niet in om de hoeveelheid olie in de markt volgens plan te verlagen, zoveel wordt marktvorsers duidelijk. Speculatieve fondsen hebben in het hoogste tempo dit jaar hun shortposities gesloten.

Meer voorraad

Vorige week bleek al dat de voorraden met ruwe olie aangesterkt zijn. Bank of America wijst voor het eerst op een toename in de Golf van Mexico. Vrijdag bleek uit de wekelijkse tellingen dat Amerikaanse schalie meer producenten heeft gekregen, wat bijdraagt aan de overmaat aan brandstoffen. Koeweit, lid van het oliekartel Opec, meldde met een prijs van $50 tot $55 tevreden te kunnen zijn. Rusland heeft zijn productie wel teruggebracht met 185.000 vaten per dag, met als doel om dat tot 300.000 vaten te verminderen. Op 21 april houdt Opec zijn volgende vergadering waar mogelijk nieuwe productiebeperkingen ter tafel komen.

door Johannes Damodar Patak

 

 

More
articles