Valies: ‘Wij hebben de afgelopen periode goede wil getoond’

De leerkrachten, verenigd in de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), hebben volgens Wilgo Valies, voorzitter BvL/ALS, de afgelopen periode hun goede wil getoond door de regering genoeg ruimte te geven om met hen om de tafel te gaan zitten. Hij geeft aan dat de leerkrachten een zeer positieve houding hadden om op een goede manier uitvoering te geven aan het herwaarderingsprogramma. Echter merkt Valies op, dat de regering verregaande besluiten neemt zonder overeenstemming met de ALS/BvL, terwijl de president op 21 maart in een brief heeft aangegeven, de bonden te ontvangen om met overleg aan te vangen. De regering heeft tot en met 00:00u vandaag om te reageren op een schrijven van de onderwijsbonden, waarin zij vragen wanneer zij daadwerkelijk worden uitgenodigd voor een gesprek. Valies geeft aan dat de te nemen verdere stappen afhankelijk zullen zijn van de reactie van de regering. Vorige week hebben de vicepresident, minister van Onderwijs, raadsadviseurs van de president en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols), bekendgemaakt hoe het herwaarderingsprogramma eruit ziet. Valies noemt het niet betrekken van de BvL/ALS bij deze gesprekken als een miskenning naar de leerkrachten toe. Hij is van mening dat de regering er niet vanuit moet gaan dat zij Valies als persoon pesten, maar al de leerkrachten verenigd in de twee onderwijsbonden.

Een ander probleem dat nu speelt, is volgens Valies dat een deel van de leerkrachten wel in aanmerking komen voor herwaardering en een ander deel niet. Hij vertelt, dat de regering bij de rechter duidelijk heeft aangegeven, dat het programma voor alle leerkrachten geldt. Nu merkt Valies op dat de regering met een heel andere uiteenzetting komt betreffende het uitvoeren van het herwaarderingsprogramma. Hij is van mening dat dit voor spanning kan zorgen in het onderwijsveld.

Opmerkelijk is dat de regering in al haar brieven en mededelingen alleen praat over de BvL. Valies geeft als reactie hierop dat het niet erkennen van de ALS door de regering, betekent dat zij voorbij gaan aan de Wet Vrijheid van Vakverenigingen. Volgens hem moet de regering de ALS accepteren, of zij dat nu leuk vindt of niet. Volgens hem is het duidelijk dat de ALS een groot deel van de leerkrachten vertegenwoordigd en dat de Fols niet daarover kan meepraten. Dat de ALS is opgericht, komt volgens Valies doordat de belangen van de leerkrachten niet werden behartigd bij de Fols en dat is de afgelopen periode ook duidelijk geweest. Hij haalt aan dat het dezelfde voorzitter van de Fols is die de regering adviseerde om de stakende leerkrachten naar de groene tafel te slepen. Hij zegt dat de ALS uit 4.000 leden bestaat.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles