‘Iets schort aan de leiding van het land’

De manier waarop president Desiré Bouterse, ministers benoemt en ontslaat, wekt volgens NPS-volksvertegenwoordiger, Patricia Etnel, de indruk dat de president niet begrijpt hoe het systeem werkt. Ze wijst erop dat de wet zegt dat de president de politieke functionarissen mag benoemen en ontslaan, wat betekent dat zij onder toezicht van de president hun werk verrichten. Op basis daarvan neemt ze aan dat de taken die een minister uitvoert, in samenspraak worden gedaan met de president. Toch blijkt dat de president in zijn zittingsperiode vanaf 2010 veelvuldig ministers naar huis heeft gestuurd.

Afgelopen dinsdag is de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, door de president bedankt. Dit gebeurde aan de hand van een brief van het Hof van Justitie aan het staatshoofd, waarin opgenomen is dat de rechterlijke macht het vertrouwen in de minister heeft verloren. Nadat Van Dijk-Silos de brief van het Hof van Justitie heeft ontkracht, heeft Bouterse haar gisteren eervol ontslag verleend, dit op basis van haar bewezen verdiensten aan de staat Suriname.

Etnel is van mening dat tot nog toe geen duidelijke onderbouwing is gegeven waarom Van Dijk-Silos ontslagen is. Volgens Etnel is het duidelijk dat er van alles schort aan de leiding van het land, en niet aan de ministers.

De volksvertegenwoordiger is daarom van mening dat er als land serieus gekeken moet worden naar de manier waarop Suriname bestuurd wordt, want uiteindelijk krijgen deze politieke functionarissen, zoals Van Dijk –Silos, nog zes maanden salaris en nog tal van andere voorzieningen. “We vechten in het duister”, aldus de NPS-parlementariër.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles