Verhoogde bankrente vermoedelijk door monetaire financiering

De banken hebben hun rentes wederom aangepast van 22 procent – 25 procent. Guillermo Samson, econoom, zegt in gesprek met De West dat dit vermoedelijk te maken heeft met monetaire financiering. Hij geeft aan, dat er al een hele poos geruchten zijn die beweren dat er containers met geld ons land binnen zijn gebracht. Uit een bron vernemen wij ook dat er twee containers met geld ons land binnen zijn gekomen en dat er niet met nieuwe biljetten, maar met nieuwe SRD-munten monetair gefinancierd is. Samson vertelt dat wij moeten oppassen dat de rentes niet verder zullen stijgen, als er inderdaad ongedekt geld in omloop komt.

De nullen achter ons geld zijn wederom in zicht. Dat de nullen langzaam maar zeker aan het komen zijn, komt volgens de econoom doordat heel wat mensen uit het buitenland, waaronder Chinezen hebben geïnvesteerd in ons land. Hij voegt eraan toe dat ook de informele sector een belangrijke rol speelt bij het in stand houden van een stabiele koers en een stabiele economie.

De vraag die volgens Samson gesteld moet worden is: “Hoe lang zal de informele sector dit kunnen doen”. Hij verwijst naar de verschillende boten met drugs die geënterd zijn en vele andere die passeren. Ook internationaal wordt Suriname gezien als een criminele staat die nauwelijks maatregelen hiertegen treft. Samson benadrukt dat niet alleen burgers en bedrijven het moeilijk hebben, maar ook de banken met als gevolg dat zij hun gelden veilig willen stellen dan de rente te verhogen. De rentes bij de banken verschillen momenteel niet veel met die van de geldschieters. Samson adviseert mensen geen zaken te doen met geldschieters, maar uitsluitend met de banken, omdat die een betere bescherming bieden en tot het uiterste gaan om tot een oplossing te komen indien er niet op tijd afgelost kan worden, terwijl de meeste geldschieters direct tot executie overgaan.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles