‘Persoonlijke beveiliging is een kwestie van vertrouwen’

Gewezen politiecommissaris Krishna Mathoera, zegt naar aanleiding van de uitspraak van de minister van Justitie en Politie (JusPol), Jennifer van Dijk- Silos, namelijk dat politieagenten niet meer belast zullen worden met de beveiliging van leden van het Openbaar Ministerie (OM), rechters, oud-presidenten en anderen, dat persoonlijke beveiliging een kwestie is van vertrouwen. Zij voegt eraan toe dat in de algemene taakomschrijving van de politie de bescherming van personen expliciet is opgenomen. Hoewel het een beleidskeuze is om politieagenten anders in te zetten, zegt Mathoera dat met deze beslissing de NDP-minister de rechterlijke macht wederom in de steek laat. Juist in een tijd van ernstige criminaliteit en het 8 decemberproces mag je volgens Mathoera van de regering verwachten, dat zij adequate randvoorwaarden creëert om een optimale werkuitvoering te garanderen. Minister Van Dijk-Silos wil de mogelijkheden bespreken om de beveiliging te doen overnemen door de Centrale Inlichtingen en Veiligheids Dienst (CIVD). Mathoera zegt dat dit wel zou kunnen, maar officieren en rechters moeten wel erop kunnen vertrouwen, dat de mensen , die verantwoordelijk zijn voor hun veiligheid, betrouwbaar zijn.
Persoonlijke beveiliging heeft alles te maken met wederzijds vertrouwen. Mathoera vindt het beschamend dat zulke vergaande besluiten over de rechterlijke macht worden genomen zonder enige inspraak van de mensen om wie het gaat. Dit lijkt meer structuur dan uitzondering bij deze minister. Mathoera blijft erbij dat besluiten over de persoonlijke beveiliging van de rechterlijke macht, en dus ook officieren, in samenspraak moeten geschieden met de betrokken groep en zij moeten ook de mogelijkheid krijgen om mee te bepalen bij de selectie van de mensen door wie zij beveiligd zullen worden. Mathoera stelt dat zeker besluiten met een negatieve impact goed besproken hadden moeten worden en de minister zich had moeten vergewissen van de consequenties van haar handelen. De hele vertraging bij de rechterlijke macht kan op haar conto geschreven worden. Ze zegt dat het OM gegronde redenen kan hebben, waarom de officieren van justitie niet op de zitting verschijnen, gezien beveiliging een belangrijke randvoorwaarde is voor het functioneren. Een randvoorwaarde, die reeds bestond en nu plotseling gewijzigd wordt.
Volgens de ex-politiecommissaris neemt de minister vaak besluiten zonder inspraak van betrokkenen en wanneer problemen zich voordoen, is de minister voorstander van dat de problemen in samenspraak opgelost dienen te worden. Ze zegt dat de minister voordat ze besluiten neemt, dit moet communiceren en het nodige draagvlak moet zoeken. En pas als ze draagvlak heeft kan ze implementeren, dan voorkomt ze dat de hele samenleving schade ondervindt van haar ondoordacht handelen.

More
articles