Federatiemeester Alfaisie doneert damboeken

Federatiemeester Johannes Alfaisie (r) heeft gisteren damboeken voor beginners overhandigd aan de damvereniging De Klassieke Meester. (Foto: Regillio Derby)

Federatiemeester (MF) Johannes Alfaisie heeft gisteren damboeken overhandigd aan damvereniging De Klassieke Meester. Hij ziet het als een persoonlijke taak om dammen onder de jeugd een ondersteuning te geven. In de afgelopen twee jaren heeft de dammeester reeds 1500 boeken gedoneerd aan verschillende actieve damverenigingen, buurtorganisaties en lokaties waar er een concentratie is van actieve jeugddammers. Het project heet “De Eerste stap”, welke ook de titel is van het boek. Alfaisie is er stellig van overtuigd dat indien het niveau van de huisdammerij omhoog gaat, ook de wedstrijddammerij omhoog zal gaan. Hij benadrukte dat de topdammerij op een brede basis moet steunen op mensen die de damsport goed beoefenen. Indien die basis niet verbreed wordt zal de top volgens Alfaisie er ook niet beter op worden. De dammeester merkt op dat de afgelopen drie decennia waarin hij actief bezig is te dammen een heel slechte ontwikkeling heeft plaatsgevonden bij de jeugd, waardoor er vergrijzing is opgetreden in de damtop. “Reeds tientallen jaren lukt het niemand om Guno Burleson, John Sadiek, Gerson Bendt en mij persoon definitief van de top te verdrijven”, aldus Alfaisie.  Hij is van mening dat er geen structuur is in jeugddammen en dat is voor hem de grootste prikkel geweest om te starten met het bovengenoemd project. Het is Alfaisie zijn streven om over een jaar 500 damboeken te hebben verdeeld in geheel Suriname. Daarna zal hij starten met enkele andere boekprojecten namelijk de Standaard damposities en de Standaard combinaties. Alfaisie hoopt deze twee projecten samen met het ministerie van Sport- en Jeugdzaken uit te voeren.
Ashwin Chitanie, voorzitter van De Klassieke Meester, zei dat de boeken aangewend zullen worden voor de jongeren van de damvereniging, waarbij zij niet alleen theoretische kennis maar ook praktische kennis zullen opdoen. Volgens Chitanie heeft succesvol zijn te maken met lezen en dit correspondeert al helemaal met een belangrijke regel in het dammen namelijk, “eerst denken en dan zetten”. De Klassieke Meester is volgens de voorzitter niet alleen een damvereniging, maar ook een samenzijn van individuen die werken aan talentenontwikkeling van mensen. Chitanie geeft aan dat dammen het mentale bewustzijn bevordert. Hij merkt op dat verdieping in dammen het voorstellingsvermogen kan verbeteren, zoals het berekenen, plannen, denken en visualiseren.

door Johannes Damodar Patak