Geen calamiteiten Diakonessenhuis door stroomafsluiting

Gisteren werd de stroomtoevoer van het Diakonessenhuis gedeeltelijk afgesloten door de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS). “We mogen van geluk spreken dat de stroomtoevoer niet afgesloten was op de afdeling Intensive Care, de operatiekamer of de verloskamer, dat zou zeker voor calamiteiten hebben gezorgd”, zegt Afke Sitzjim, financieel directeur van het Diakonessenhuis.

Sitzjim zegt dat de stroom ongeveer vier uren was afgesloten, waardoor het gebouw waarin de council unit, de zwangerschapspoli, de huisartsenpost en de plastische chirurgie zijn ondergebracht, volledig moest worden gesloten. “De stroomtoevoer is rond 13.00 uur in de middag afgesloten toen het grootste deel van de poli al was gesloten. Rond 16.00 uur in de middag werd de afsluiting opgeheven, kort voor de middagpoli zou starten”, aldus Sitzjim.

Op de vraag hoe het zover is gekomen dat EBS de stroomtoevoer moest afsluiten, antwoordde Sitzjim dat alle ziekenhuizen momenteel een achterstand hebben in het betalen van rekeningen. “Alle ziekenhuizen, waaronder ook het Diakonessenhuis, ontvangen sinds januari 2014 geen subsidie meer van de overheid. Sinds de verhoging van de stroomtarieven hebben ziekenhuizen problemen met het betalen van de rekeningen, vanwege de lage tarieven die de ziekenhuizen zelf ontvangen van het Staatsziekenfonds en andere verzekeringsmaatschappijen voor diensten de die ze verlenen. De premies kunnen ook niet verhoogd worden, omdat ze bij wet zijn vastgesteld ”, aldus de financieel directeur. Zij haalt verder aan dat met de devaluatie en de koersstijging, de ziekenhuizen financieel in slecht vaarwater terecht zijn gekomen. Sitzjim vertelt dat het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen al een jaar bezig zijn met onderhandelingen om de ziekenhuizen te laten vallen onder een sociaal tarief, maar dat het nog niet is gebeurd. Sitzjim zegt dat zij de handeling van de EBS persoonlijk onmaatschappelijk vindt, vooral omdat het ziekenhuis niet vooraf op de hoogte is gesteld.