‘Bouterse raakt geïrriteerd door vragen’

Patricia Etnel, NPS-parlementariër, zegt dat ze het gevoel heeft dat president Desiré Bouterse geïrriteerd raakt door vragen. De trip naar het binnenland heeft ongeveer 500.000 SRD gekost. Tijdens een persconferentie die de president op zijn kabinet heeft gehouden, werd er gevraagd waarom het geld niet besteed is om noodhulp vanuit Paramaribo te verlenen. “Het geld komt niet uit uw zak”, was het antwoord van de president op deze vraag, doelende op de mensen die kritiek leverden.

Etnel vindt dat de president niet zo mag reageren. “Het geld komt wel uit de zakken van de hardwerkende burgers van het land.” Volgens Etnel kon de president ook een kort bezoek brengen aan het binnenland, gezien de precaire situatie waarin het land verkeert, waarbij we moeten bezuinigen. “Er wordt nu op alles gelet, vooral de wijze waarop er wordt omgegaan met de middelen van de staat.

Het geld komt ook niet uit de zak van de president en hij moet weten dat er vragen zullen komen over zijn beleid, die hij op een waardige wijze dient te beantwoorden”, zegt de parlementariër.

De president heeft aangegeven dat een groot deel van het geld gedekt is door het bedrijfsleven, maar volgens Etnel is dit niet helemaal juist: “Alle bedrijven, particulier of niet, verdienen geld door diensten of zaken te verkopen aan de burgers, die keihard belasting betalen daarvoor. De president kan dus niet zeggen dat het geld gefinancierd word door het bedrijfsleven, want het gaat nog steeds om de belastinggelden van het volk.” Volgens Etnel heeft de president een adviseur nodig die hem zal adviseren hoe kundig antwoord te geven op vragen.