Suriname moet meer focussen op kokosolie

De arts Wim Bakker en de internist Dissels vinden dat Suriname zich meer zal moeten focussen op de productie van kokosolie. Dit stellen zij op basis van een recentelijk onderzoek in de Verenigde Staten, dat heeft uitgewezen dat kokos- en olijfolie de gezondste oliën zijn. Vroeger werd kokosolie afgeraden, omdat toen uit onderzoek  bleek dat deze olie het cholesterolgehalte verhoogd.

Volgens Bakker werd kokosolie ook impopulair doordat toen werd rondverteld dat de palmolieindustrie als grote concurrent, een belangrijke rol zou hebben gespeeld met als bedoeling de onderneming van kokosolie kapot te maken. Nu blijkt dat er een heel lage productie is van kokosolie in Suriname. De olie is tegenwoordig moeilijk te vinden en nogal duur. Tegenwoordig wordt het ook alleen gemaakt voor eigen gebruik en is te verkrijgen in Coronie. Zowel Bakker als Dissels gebruiken deze olie al jaren. Echter merkt Bakker dat de olie, dit nu in winkels verkrijgbaar is onder andere uit India afkomstig is. Het komt zelden voor dat er Surinaamse kokosolie op de schappen ligt. Met het recente onderzoek zal de vraag naar het Surinaamse product groter worden. Desgevraagd zegt Bakker dat dit product weer populair zal worden en dat betekent dat Surinaamse ondernemers meer zullen moeten inspelen op de vraag naar  dit product. Al jaren worden er discussies gevoerd over de werking van deze olie. Het grootste zorgpunt is dat men gelooft dat het cholesterolgehalte hierdoor verhoogd wordt. Zowel Bakker als Dissels gebruiken al jaren kokosolie en vinden dat de olie een uitstekende werking heeft, hoewel het oude onderzoek aangeeft dat het gebruik hiervan gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Echter concluderen wetenschappers in actuele onderzoeken dat er het  de laatste jaren steeds duidelijker wordt dat de verzadigde vetten van de kokosolie verre van ongezond zijn. De voordelen van deze olie zijn volgens Bakker heel zichtbaar. De olie wordt echter niet alleen gebruikt voor het bereiden van eten, maar het heeft ook een goede uitwendige werking. In Suriname is het bekend dat de olie gebruikt wordt voor onder andere het haar, maar vooral voor de huid. Bakker adviseert de olie al jaren aan patiënten die kampen met huidproblemen. Hij merkt op dat dit middel helpt tegen onder andere schimmels en huidinfecties. De olie bevat vetzuren die antibacterieel werken en de huid soepel houden.

door Kimberley Fräser