Damkampioenschap 2017 voor de deur

Guno Burleson, damkampioen van 2016. Het Surinaams Damkampioenschap 2017 gaat morgen van start in het Imamdi Sportcomplex. (Archieffoto De West)

Het Surinaams Kampioenschap Dammen 2017 (SDK 2017) gaat aanstaande woensdag 15 maart, morgen van start. Dit toernooi, onder auspiciën van  Surinaamse Dam Bond (SDB), bestaat uit drie speelronden.
De voorronde, zal bestaan uit 9 of 11 ronden volgens het Zwitserssysteem afhankelijk van het aantal geregistreerde spelers. Uit deze voorronde zullen de beste 20 spelers zich plaatsen voor de halve finale. Hier wordt dan volgens het Round Robinsysteem gespeeld in 2 poules van elk 10 spelers. De poules zullen vernoemd worden naar de dammers Waldring en Ramcharan.
Hierna volgt de finale, die zal bestaan uit 14 dammers, waarvan 12 zich plaatsen via de halve finale (uit elke poule de beste 6 spelers) en de nummers 1 en 2 van het SKD 2016. De finalisten zullen in een Round Robinsysteem tegen elkaar uitkomen.
De deelnemers van SKD 2017 moeten lid zijn van een vereniging aangesloten bij SDB.
De eindrangschikking van de voorronde wordt als volgt bepaald: 1.Behaalde competitiepunten, 2.Aantal Weerstandspunten (WP) en 3.Sonneborn-Bergersysteem (SB).
Indien bovengenoemde punten ( A t/m C) geen uitkomst bieden om de 20ste plaats, komt er een beslissingswedstrijd tussen twee spelers en bij meer dan twee spelers wordt er een barrage volgens het Round Robinsysteem afgewerkt. In beide gevallen gaat het om partijen van 2×5 minuten.
De halve finale ronde bestaat uit 20 spelers, te weten: 10 dammers in poule Waldring en 10 dammers in poule Ramcharan. De eindrangschikking van de halve finale wordt als volgt bepaald: 1.Behaalde Competitiepunten; 2.gewonnen wedstrijden; 3.het onderlinge resultaat en 4.Sonneborn-Bergersysteem. Indien bovengenoemde punten (1 t/m 4) geen uitkomst bieden om de zesde plaats in een poule, komt er een beslissingswedstrijd tussen twee spelers en bij meer dan twee spelers wordt er een barrage volgens het Round Robin systeemafgewerkt. In beide gevallen gaat het om partijen van 2×5 minuten.
Het toernooi gaat woensdag om 19:00 uur van start op het Imamdi Sportcomplex waar zowel de voorronde als de halve finale afgewerkt zal worden.
De finale wordt gespeeld volgens  het Round Robin systeem, waarbij met uitzondering van de eerste plaats, de eindrangschikking als volgt wordt bepaald: 1.Behaalde Competitiepunten; 2.gewonnen wedstrijden; 3.het onderlinge resultaat; 4.Sonneborn-Berger systeem en 5.Barrage.
De winnaar krijgt de titel: Surinaams Damkampioen 2017. Uit het SKD 2017 kunnen de hoogst geplaatste spelers op de ranglijst Suriname vertegenwoordigen op internationale toernooien. Deze spelers moeten wel de Surinaamse nationaliteit bezitten.
Terugtrekking uit het toernooi kan, volgens de fungerende SDBvoorzitter John Hasrat, verregaande consequenties met zich meebrengen.