Daar maken ze geen grappen

Hoe vaak hebben wij niet geschreven dat corruptie in ons land niet wordt afgestraft. Hoe vaak hebben wij niet gehoord en gelezen, dat personen die een vinger in de pap hadden en zichzelf behoorlijk hebben verrijkt, gewoon vrij rond lopen.
Er wordt geen enkel onderzoek verricht naar de gepleegde handelingen van deze lui. In Suriname hebben we tal van gevallen gehad waarbij het duidelijk was dat er geld uit de staatskas was gehaald, denk maar aan de Na-schoolse Opvang,
Carifesta, de koop van een gebouw ten behoeve van een ambassade te Parijs etc. etc.. Er zijn nog heel wat zaken waar je haren van overeind gaan staan, maar niemand is in de bak beland en het leven gaat vrolijk verder. In de regio en met name in de buurlanden, maken ze helemaal geen grappen. Kijk maar wat in Brazilië is gebeurd waarbij bijna een hele regering achter de tralies is beland in het bekende Petrobraz schandaal.
Mooier nog, de voormalige president van buurland Guyana, Bharat Jagdeo, moet zich verantwoorden bij een speciale onderzoekscommissie, Special Organised Crime Unit (SOCU). Jagdeo en enkele andere partijtoppers van de PPP worden ervan be-schuldigd tijdens de regeerperiode toen, bezig te zijn geweest met corruptieve handelingen. Het gaat om malversaties van prijzen bij de verkoop van land. Of de PPP-toppers in het gevang belanden, moet de toekomst nog uitwijzen, omdat ze nog zwaar verhoord worden door de Socu.
De onderzoekscommissie heeft genoeg bewijzen verzameld en gaat na wie wel of niet fout was. Uiteindelijk zal de rechter hierover een beslissing nemen. In elk geval is het duidelijk, dat in de regio men geen corruptie duldt en vooral niet van hooggeplaatsten in de re-gering. Welke grote naam je ook hebt, vraag het maar aan ex-president Lula en Rouseff van Brazilië. Men vergeet helemaal dat zaken ooit een keertje aan het licht komen. Macht duurt niet voor altijd en een keertje moet je die stoel verlaten. Heb je je schuldig gemaakt aan corruptie dan mag je je borst flink nat maken. Alleen in ons land heeft men geen haast om corruptie, aan te pakken. De wet is nu weer even geparkeerd, omdat het parlement bezig is met tal van andere zaken. Nu de kwestie 8 december zijn eindfase nadert, is de hele coalitie alert, want indien mocht blijken, dat het verkeerd gaat, moet er snel een wetsvoorstel worden goedgekeurd om buiten schot te blijven. Regeringen kunnen het moeilijk nalaten om niet te stoeien met staatsmiddelen en doen er echt alles aan om buiten het gevang te blijven. Jagdeo beroept zich op een stukje immuniteit en weigert op basis daarvan uitspraken te doen. Regeringen moeten beseffen dat ze met hun poten moeten afblijven van alles wat van de samenleving is. Kijk maar wat wij in de periode van ex-president Wijdenbosch hebben meegemaakt. Wij weten nog hoeveel frommels er plaats hebben gevonden met gronden en financiën. Wanneer wij in diepe ar-moede geraken, vragen wij ons dan af waaraan het gelegen heeft. Als je zit te stoeien met reserves van de staatskas, dan solliciteer je duidelijk naar problemen. En vaak komen ze op het volk af en zeggen ze dat de armoede is ontstaan door dalende prijzen van goud en olie.