Karateschool Burgos heeft toonaangevende rol

Master 7de Dan Shihan Wilfred Burgos, links achter, samen met een groep karateka’s van de gelijknamige karateschool. Het instituut vierde afgelopen vrijdag haar 39-jarig bestaan. (Foto: Karate Instuut Wilfred Burgos)

Op vrijdag 3 maart jongstleden was het precies 39 jaar geleden dat Karate Instituut Burgos (KIB) door thans Grand Master 7de Dan Shihan Wilfred Burgos werd opgericht. De oudste karate school in Suriname, vervult vanaf haar oprichting een toonaangevende rol betreft het karate gebeuren.
Dat bewees KIB door op zaterdag 4 maat bij het mooiste, meest enerverendende en technische, maar vooral moeilijkste karate-onderdeel, namelijk kata, wederom overtuigend het nationaal kampioenschap te behalen. KIB won daarbij 19 van de 21 te behalen gouden medailles in een toernooi waaraan er zeven scholen met 108 karateka’s participeerden.
Shihan Burgos zegt dat zijn doelstelling na 39 jaar nog steeds recht overeind staat namelijk: “Middels de discipline van de karatesport jongeren fysiek, mentaal en emotioneel weerbaar maken en helpen vormen tot topsporters en volwaardige burgers in de maatschappij”.
Dat Burgos succesvol geweest is in zijn streven blijkt uit het feit dat vanaf 1978 tot heden binnen de school nationaal vele honderden karateka’s getraind, gevormd en gecoached zijn tot het behalen van nationale als internationale topprestaties.
Burgos heeft als medeoprichter en vice-voorzitter van de Surinaamse Karate Associatie (SKA) een bijzondere grote bijdrage geleverd aan het karategebeuren in Suriname. Hij is verder de eerste nationale trainer/ coach en internationale scheidsrechter van de SKA, en tot op heden mentale coach en voorzitter van de SKA Dan graden (zwarte band) examencommissie.
De schoolhouder heeft dan ook een belangrijke basis en/of bijdrage mogen leggen/leveren aan de grote successen van vele hedendaagse toppers zowel in de sport als op maatschappelijk vlak.
Shihan Burgos zegt blij te zijn tot op heden een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de karatesport in Suriname geleverd te mogen hebben, en hoopt nog vele jaren actief te kunnen zijn, ook in het overdragen van deze edele kunstvorm aan zijn toekomstige vervangers die reeds jaren een vruchtbare bijdrage aan de school en het nationaal gebeuren leveren.
KIB is nu al bezig met de voorbereiding voor de viering van het 40-jarig bestaan in 2018, waarbij er internationale activiteiten gepland zijn.