Grondig onderzoek naar gesjoemel ex-president Guyana

Er is een groot onderzoek gestart naar mogelijk gesjoemel door de ex-Guyanese president Bharat Jagdeo en tal van partijtoppers van de Progressive People Party (PPP). De voormalige president van buurland Guyana, Bharat Jagdeo, moet zich verantwoorden bij de speciale onderzoekscommissie Special Organised Crime Unit (SOCU).
Jagdeo en enkele andere partijtoppers van de PPP, worden ervan beschuldigd tijdens de regeerperiode van Jagdeo bezig te zijn geweest met corruptieve handelingen. Het gaat om malversaties van prijzen bij de verkoop van land. Of de PPP-toppers in het gevang belanden, moet de toekomst nog uitwijzen, omdat ze nog zwaar verhoord worden door de Socu. Gronden werden verkocht ver beneden de marktwaarde. Het gaat om ‘prime ocean front lands’ te Plantage Sparendaam en Goedverwagting, beter bekend als ‘Pradoville Two’.
De Guyana Chronicle maakte gisteren melding van het feit dat diverse toppolitici zich moesten aanmelden bij de Socu om tekst en uitleg te geven.
Voor de PPP is dit een zware klap indien ze nog een beetje hoop had om bij de volgende verkiezing een kans van slagen te hebben. Nadat Jagdeo gisteren ook al werd opgeroepen voor verhoor, werd nog een aantal toppers ondervraagd over eventuele betrokkenheid naar grondmalversaties. Het gaat om de Chief Executive Officer (CEO) van de Guyana Water Incorporated (GWI), Sheik Baksh; de fex minister van Huisvesting en Toerisme, Irfaan Ali; voormalig onderwijsminister Priya Manickchand; voormalige minister van Public Service, Dr. Jennifer Westford; former ex-minister van Binnenlandse Zaken, Clement Rohee; voormalig premier Samuel Hinds; en arbeidsminister Nanda Gopaul. De PPP ziet deze actie van de Socu als een politieke actie en diverse toppers hebben aangegeven dat indien de zittende regering er politiek munt uit wil slaan, ze geen misbruik moet maken van het justitieel systeem om politieke wraak te nemen tegen vorige regeringstoppers. Vanuit de PPP wordt gesproken van een vuile job tegen mensen die hun land naar eer en geweten hebben gediend. Ex-president Jagdeo beroept zich op immuniteit als voormalig staatshoofd en is niet ingegaan op de vragen die door de Socu aan hem zijn voorgehouden. De top van Socu heeft gereageerd op de beschuldigingen als zou de opdracht van hogerhand zijn gekomen. De Socu zegt dat ze een onafhankelijke onderzoekseenheid is die zelfstandig en niet door tussenkomst van anderen, haar werk uitvoert.