VLIEGEN VOOR DE MEESTEN NIET LANGER WEGGELEGD

Insel Air, de op Curaçao gevestigde luchtvaartmaatschappij die hoofdzakelijk routes in de regio onderhield, is in problemen geraakt. Enorme financiële tekorten hebben gemaakt dat naar verluidt er op het onderhoud van de vloot werd bezuindigd. Daar zijn bijna ongelukken van gekomen. De luchtvaartautoriteiten op Curaçao hebben dan ook besloten tot nader order de vliegtuigen van de maatschappij aan de grond te houden. Een algeheel technisch onderzoek zal moeten uitwijzen of het verstandig is weer te gaan vliegen. Er is dan ook vanwege verschillende instanties en regeringen aan onderdanen en personeelsleden geadviseerd en ook opgedragen, tot nader order niet met Insel Air te vliegen. De maatschappij zou naar verluidt ook in grote problemen zijn geraakt, omdat er geld van de maatschappij in Venezuela vastzit. Miljoenen zouden niet betaald zijn aan Insel Air. Wat er van dit verhaal klopt, weten wij niet. Feit is, dat Insel Air in enorme financiële problemen verkeert en dat zelfs de Nederlandse regering zich thans met de problemen van de maatschappij is gaan bemoeien. De concurrentie binnen de luchtvaart is hevig en slechts de maatschappijen met goede prijzen en voortreffelijk management, kunnen zich in deze concurrentiestrijd handhaven. Ook de SLM heeft het moeilijk en moet hard vechten om haar plaats op de regionale routes te behouden. Bekend is dat bijvoorbeeld Caribbean Airlines subsidie krijgt van de Trinidadiaanse overheid en haar brandstof voor een gereduceerd tarief kan betrekken. Dat voordeel heeft bijvoorbeeld de SLM niet en ze moet dus blokken om te overleven. Haar vliegtickets moeten in dollars of euro’s betaald worden, omdat de kosten van de SLM bijna voor de volle 100 procent een valutacomponent hebben. Ook de KLM en de andere maatschappijen die op ons land vliegen, verlangen harde valuta voor hun passagebiljetten. Dat heeft gemaakt dat vooral de maatschappijen die op lokale routes vliegen en Suriname aandoen, thans minder passagiers uit ons land krijgen.En hun aantal neemt gestadig af, omdat het Surinaamse volk ernstig aan het verarmen is. Vliegen is een hele dure aangelegenheid geworden voor de meeste landgenoten en dat heeft alles te maken met de ontwaarding van ons geld, de SRD. Neem nou een retourticket van de SLM, richting Aruba en Miami, dat kostte voor december 2015 (hoogseizoen) US-dollar 500,-….. omgerekend op een koers van SRD 3.35,- was dat SRD 1675,-……. Op de huidige koers van SRD 7.62,- komt hetzelfde reisbiljet neer op SRD 3810,-……. Het behoeft geen uitvoerig betoog dat de meeste mensen een dergelijk reisje VS niet meer kunnen opbrengen, omdat er geen inflatiecorrecties op de salarissen hebben plaatsgevonden en dat allemaal ook ten detrimente van de SLM. Voor tickets richting andere bestemmingen geldt natuurlijk hetzelfde verhaal. Het is dan ook geen geheim dat de SLM het voor een groot deel moet hebben van de Mid-Atlantische route, omdat daar nog steeds behoorlijk wordt gereisd. Vooral in Nederland woonachtige mensen van Surinaamse origine komen nog wekelijks naar Suriname met de SLM en de KLM. Vooral in het hoogseizoen zijn de ‘kisten’ goed gevuld. Met deze route en natuurlijk een beleid van passen en meten, kan de SLM zich thans nog staande houden. Ook dient benadrukt te worden, dat de boekingen voor een reisje Amsterdam Paramaribo vice versa vanuit de Nederland-se hoofdstad, aanmerkelijk groter in aantal zijn dan omgekeerd. De devaluaties hebben ons gewoon veel armer gemaakt en het reizen richting Nederland is hierdoor voor ons minder bereikbaar. Een verhoging van het aantal toeristen vanuit West-Europa zou ons groot voordeel kunnen opleveren. Wij moeten er dan wel voor zorgen dat wij de bezoekers goed verwelkomen en een vorstelijke behandeling kunnen aanbieden. Hopelijk zijn we daartoe wel in staat in de komende tijd.