Valies verduidelijkt kwestie herwaardering

De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), onder leiding van Wilgo Valies, hebben vandaag een persconferentie gehouden in het BvL-centrum aan de Frederick Derbystraat. Valies verschafte duidelijkheid aan de media over het onlangs uitgesproken vonnis van de rechter, het herwaarderingsprogramma en de resolutie van de regering. Valies zal de leden aanstaande zaterdag breedvoerig informeren over de bovengenoemde zaken, alvorens de leden een duidelijk standpunt innemen. Gerold Sewcharan, raadsman van de BvL/ALS, was eveneens aanwezig. Valies en Sewcharan gaven aan dat er in de afgelopen periode veel gezegd is over het vonnis van de rechter, zonder dat het op papier was. Sewcharan heeft gisteren om 8:00 uur in de morgen het vonnis op papier ontvangen, waarna de BvL/ALS hoger beroep hebben aangetekend, inachtneming van de wettelijke termijn. Er zal nader worden besloten als het hoger beroep gecontinueerd wordt.

Volgens de raadsman is in het vonnis niet opgenomen dat de BvL/ALS niet mogen staken betreffende het herwaarderingsprogramma. Wat er wel in staat, is dat de leerkrachten de acties van januari niet mogen hervatten. Sewcharan zei dat er in de media berichten zijn verschenen die gebaseerd zijn geweest op speculatie. In deze zaak kan er volgens hem niet duidelijk worden aangegeven wie van de partijen het gelijk aan haar zijde heeft gehad. Valies zei dat het erop leek dat Eddy Jozefzoon en de zijnen op een gegeven moment een kruistocht zijn begonnen om hem als persoon te bespreken in plaats van de BvL/ALS. Hij ging ook in op een column van de Ware Tijd waarin werd aangegeven dat de bondsvoorzitter plaats moest maken en de hamer moest overdragen. Voor hem was het overduidelijk wat de bedoelingen van de columnist zijn geweest toen hij een interview van hem hoorde op de radio waarbij de columnist Jozefzoon zat te prijzen. Hij benadrukte dat hij zich zal blijven inzetten als voorzitter van de BvL/ALS zolang de leden dat van hem vragen en vertrouwen in hem stellen.

Over de resolutie van de regering waarin staat dat de leerkrachten van de openbare scholen uit het Fiso-systeem worden gehaald en de leerkrachten van het bijzonder onderwijs onder het Burgerlijk Wetboek komen te vallen, zei Valies dat de regering besluiten neemt zonder met de belanghebbenden om de tafel te zitten. Hij gaf aan dat in het herwaarderingsprogramma is opgenomen dat de leerkrachten niet meer tot de landsdienaren zullen behoren, maar onder vier nieuwe entiteiten zullen worden geplaatst. Valies is van mening dat de overheid dit niet op haar eentje kan bepalen en vooral niet zonder met de vakbond om de tafel te gaan zitten. Hij zei verder dat er andere manieren zijn om de leerkrachten te herwaarderen. Als voorbeeld haalde hij aan de herwaardering van medewerkers van het kabinet en DNA die nog steeds binnen het Fiso-systeem vallen. Middels een power point slide gaf hij het voorstel van de regering over de lonen van de leerkrachten die in de derde en vierde graad komen volgens het herwaarderingsprogramma. Het was duidelijk te zien dat leerkrachten bruto wel vooruitgaan in hun salaris, maar er netto bijna niets van merken en in sommige gevallen juist achteruitgaan qua inkomen. Valies benadrukte niet akkoord te kunnen gaan met dit voorstel, aangezien de positie van de leerkrachten hetzelfde blijft. Hij zei wel dat de leerkrachten die in de eerste en tweede graad vallen, wel substantieel vooruitgaan qua salaris. Echter valt het gros van de leerkrachten in de derde en vierde graad.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles