Ingewikkeld systeem overheid funest voor SVZ-salarisbetaling

Het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) heeft de salarissen over februari gisteren niet kunnen uitbetalen aan hun personeel. “Het personeel was vanmorgen erg boos”, zegt algemeen directeur, Manodj Hindori. Hij geeft aan dat de mensen zich vanmorgen hebben verzameld voor zijn deur. Hij heeft ze toegesproken en uitgelegd dat het ziekenhuis afhankelijk is van overmakingen vanuit de verzekeraars, met name het Staatsziekenfonds (SZF). De gelden van het SZF worden volgens Hindori door een ingewikkeld systeem via Financiën en de Centrale Bank overgemaakt naar de Fina Bank, waarna het weer van daaruit naar de huisbank van SVZ, De Surinaamsche Bank (DSB), moet worden overgemaakt. “Pas bij ontvangst bij DSB, kan de directie van het ziekenhuis de betaalopdracht geven om de salarissen aan ons personeel over te maken. Deze omslachtige weg wordt al maanden bewandeld, maar vooral in deze korte maand, februari, met 28 dagen was de tijd erg krap”, aldus Hindori.

Intussen is het geld vandaag overgemaakt van Fina Bank naar DSB. De salarissen worden momenteel, vanaf 13.30 uur verwerkt door DSB. “Ik hoop dat het vandaag voor 15.00 uur nog lukt dat het personeel uitbetaald kan worden. Het personeel is zeer ontevreden met deze situatie en heeft al mopperend het werk hervat. Als er vandaag niet uitbetaald wordt, dreigen ze weer met acties morgen”, zegt Hindori. Overigens bevestigt hij dat zowel het SZF als de Fina Bank zich enorm heeft ingespannen om zaken voor elkaar te krijgen, maar ook zij zijn afhankelijk van allerlei garanties dat de gelden daadwerkelijk gestort worden.

De SVZ-directeur merkt op dat het schandalig is dat ziekenhuizen pas op de valreep over hun gelden kunnen beschikken. Hij geeft aan dat iedereen weet dat in februari de salarissen op de 28e van de maand betaald moeten worden, maar toch wordt het betaalproces op de een of andere manier vertraagd. Het personeel van de ziekenhuizen wordt volgens hem terecht boos, want de mensen hebben ook hun verplichtingen naar hun kinderen en gezinsleden toe.

De ziekenhuizen moeten het al jaren doen met sterk verouderde ligdagtarieven, waardoor zij al lang volledig door hun reserves heen zijn. “We hebben niet eens een reserve van een dag, we zijn al gelijk in de problemen als het geld een dag langer uitblijft”, zegt Hindori. Op deze manier kunnen ziekenhuisdirecties hun instelling niet meer draaiende houden. Het is volgens Hindori constant brandjes blussen en bedelen om geld. “Iedereen roept al die tijd dat er gewerkt wordt aan oplossingen, maar terwijl het gras buiten groeit, sterft het paard in het ziekenhuis”, aldus Hindori. Hij ziet de ziekenhuissector in elkaar klappen, ondanks het vechten voor oplossingen, maar het lijkt volgens hem wel vechten tegen de bierkaai. “Hopelijk komt er meer begrip dat het zo echt niet langer kan. Ik hoop dat de beleidsmakers beseffen dat je niet zo kunt sollen met salarissen van zoveel werknemers in de ziekenhuizen, er ontstaat veel onrust en demotivatie in de sector”, zegt Hindori.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles