Samson: ‘Situatie veel erger dan wij denken’

Recent heeft de internationale kredietbeoordelaar Fitch ons een land B- rating met negatieve vooruitzichten gegeven. Deze beoordeling is de laagste die een onafhankelijk land kan krijgen.

Drs. Guillermo Samson, econoom zegt, dat deze beoordeling van Fitch inderdaad de slechtste is. Volgens hem is de huidige economische situatie van ons land veel erger dan wij denken, terwijl wij pas aan het begin zijn. Samson vertelt dat het veel sneller is gegaan dan men had gedacht, omdat er duidelijk sprake is van ordinaire corruptie in plaats van het ontwikkelen van ons land. Hij verklaart dat Suriname veel moeilijker leningen zal kunnen afsluiten op de internationale markt door de beoordeling van Fitch. De econoom is van mening dat wegens de slechte prijzen voor goud en olie en het ontbreken van vertrouwen in onze economie ervoor gezorgd hebben dat ons land negatief beoordeeld is. Het gebrek aan vertrouwen in de Surinaamse economie (nationale overheid en monetaire autoriteiten) zorgt volgens de econoom ervoor dat niemand hier wil investeren. “Men probeert zoveel mogelijk valuta op te potten, in plaats van te investeren”, aldus Samson. Hij zegt verder dat het land door arrogantie, criminaliteit en corruptie geregeerd wordt en dat de mensen niet weten wat de dag van morgen zal brengen.

In de jaren ’90 heeft Fitch ons land ook een B- rating toebedeeld, maar dan met positieve vooruitzichten. Dit komt volgens Samson doordat de toenmalige regering onder leiding van Jules Wijdenbosch, democratischer ingesteld was in vergelijking met de huidige regering. Hij merkt op, dat er tijdens de regering Wijdenbosch sprake was van werkgelegenheid in onder andere infrastructurele werken. “Denk maar aan het aanleggen van bruggen, asfalteren van wegen en mensen die ondanks de situatie van hyperinflatie op de een of andere manier, durfden te investeren”, aldus Samson. Hij is van mening dat de president nog steeds bezig is met zijn mislukte revolutionaire ideeën uit de jaren tachtig. Om uit deze economische crisis te komen is Samson van mening dat de president zijn mandaat terug moet geven aan het volk, met de hoop dat er nieuwe leiders komen die het vertrouwen zowel nationaal als internationaal kunnen uitstralen.

door Johannes Damodar Patak

 

 

More
articles