Karta-Bink: ‘Nature don’t need people, people need nature’

Afgelopen vrijdag heeft de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Melvin Bouva, een delegatie geleid naar Braamspunt. In de delegatie waren de assembleecommissies Natuurlijke Hulpbronnen, Milieu en Ruim-telijke ordening en Grond- en Bosbeheer vertegenwoordigd. Ze hebben een goed beeld gekregen van de huidige situatie en er is informatie verstrekt over het belang van Braamspunt voor de zeeschildpadden en de kustbescherming.
Volgens Ingrid Karta-Bink, Pertjajah Luhur parlementariër, moeten we het werk van de natuur niet verstoren. Zij was afgelopen vrijdag ook aanwezig bij de delegatie en zegt dat duidelijk te zien is, dat er de laatste tijd veel zand is afgegraven bij de monding van de rivier. De directeur van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Dave Abeleven, heeft aan vier ondernemers toestemming gegeven om onder strikte voorwaarden voor een periode van zes maanden, één keer per week te mogen graven. Karta-Bink is van mening dat er onmiddellijk gestopt moet worden met de afgravingen. “We moeten niet met de natuur spelen”, zegt ze. De zeeschildpadden moeten volgens haar genoeg ruimte hebben om zich te kunnen nestelen. Door de afgravingen verder te laten gaan, gaan er gedeelten van de zandbank verloren die voor de zeeschildpadden zeer belangrijk zijn. Karta-Bink vertelt dat er dit jaar meer zeeschildpadden bij Braamspunt komen om te nestelen. Als er dan niet genoeg ruimte is voor de dieren, kan het gebeuren dat ze nest op nest gaan nestelen, met het gevolg dat honderden eieren verloren gaan. Dit kan voorkomen worden als de zandafgravingen definitief stopgezet worden.
De zandbanken van Braamspunt vormen ook een belangrijke kustverdediging voor Paramaribo-Noord. Door de zandbanken te verkleinen, worden de golfslagen vanuit de Atlantische Oceaan versterkt en dit kan in de toekomst een bedreiging vormen voor de hoofdstad. Waarschijnlijk wordt er volgende week door De Nationale Assemblee een standpunt ingenomen be-treffende deze kwestie en komt er een uitspraak.

-door Nadine Kip-

More
articles