SPELEN MET HET VERSTAND VAN HET VOLK

Leiders in de wereld, de goeden niet te na gesproken, doen er alles aan om in het zadel te blijven. Macht is heerlijk zoet en het pijnlijkste is om daar afstand van te doen. Leiders zullen er dan ook alles aan doen om zij het via subtiele wijze, invloed te blijven uitoefenen op het volk. Een zo een grappenmaker is die van Zimbabwe, genaamd Robert Mugabe. De man wordt straks 94 jaar, maar zegt doodleuk dat het volk en zijn partij willen dat zijn ambtstermijn verlengd wordt. Mugabe staat al sinds 1980 aan het roer in Zimbabwe en is daarmee na president Obiang Nguema van Equatoriaal-Guinea, de langstzittende Afrikaanse president. “De meerderheid van de mensen vindt dat er geen vervanging is, geen opvolger die voor hen acceptabel is, zo acceptabel als ik ben”, zegt Mugabe in het vraaggesprek. Vorig jaar december schoof zijn partij de negentiger al naar voren als haar kandidaat bij de verkiezingen van medio volgend jaar. Dan zal Mugabe dus 94 jaar oud zijn. Mugabes echtgenote (51), die eveneens een prominente politieke rol speelt, zei twee dagen geleden nog dat haar echtgenoot zo geliefd is, dat hij zelfs de verkiezingen zou winnen als hij in de tussentijd overlijdt. “Als God besluit dat Mugabe moet sterven, zullen we hem alsnog als kandidaat op de kieslijst zetten. En de mensen zullen op hem stemmen, dat zeg ik jullie.” Zo laat de leiding van het land zien dat het volk als een stuk vuil wordt behandeld en niks te zeggen heeft. En om niet al te dictatoriaal over te komen, wordt er even gespeeld met het verstand van het volk. De man is straks 94 jaar en is het onmogelijk dat er een geschikte opvolger klaar staat. Mugabe ziet zichzelf als de redder van een land waar de economie helemaal in de afgrond is beland. Gedurende de man zijn regeerperiode is het land er absoluut niet beter van geworden. De armoede en alles daaromheen is verder verergerd. Corruptie viert hoogtij en slechts partijgezinden en familieleden hebben profijt getrokken van hetgeen de staatskas geboden heeft. Het feit dat de man bereid is om zijn zoveelste ambtstermijn in te vullen en ook nog aangeeft waarom (er is geen geschikte opvolger), betekent niets anders dan dat de boel naar zijn hoofd is gestegen. Dit is subtiel dictatorschap. Lief praten en tegelijkertijd de macht verstevigen. Ook wordt onze Heer soms erbij gehaald. De oppositie in Zimbabwe wordt al jaren gemuilkorfd en wie een beetje lastig doet, wordt in de gevangenis gestopt. Ook bij Mugabe geldt dat hij spoken bij daglicht ziet. Wanneer men zich tegen zijn regering bundelt, dan ziet hij ook zogenaamde krachten die hem weg willen hebben. Deze mannen willen zolang mogelijk aan de macht blijven en het liefst tot hun dood, omdat ze weten dat ze veel te verbergen hebben. Een rechtsproces kunnen ze niet aan, dus dan maar zitten tot de natuur daar een eind aan maakt. Kijk maar naar de geschiedenis en zie wie zo geneigd waren om aan de macht te blijven. Hitler, Idi Amin, Papa Doc, Chavez, Saddam Hoessein, Ghadaffi etc.. Wij weten allemaal hoe het is afgelopen nadat ze een schrikbewind gevoerd hebben.